(NaturalNews) Пшеничните стръкове са безглутенова храна, приготвена от младите филизи на растението пшеница (Triticum aestivum), което расте в умерените региони на цяла Европа и Съединените щати. Потреблението на пшенични стръкове става популярно в западния свят през 1930 г., когато американският химик, Чарлз Л. Шнабел (сега известен като „бащата на пшеничнита трева“), започва да я популяризира. Шнабел става известен през 1940-те, за това че казва, че: „7 кг пшенични стръкове се равняват на общата хранителна стойност на 160 кг обикновени градински зеленчуци.“ Въпреки че сега това твърдение се счита за преувеличено, вярно е, че пшеничните стръкове са необичайно гъсти на хранителни вещества и мощна храна за детоксикация.

Три причини да обичаме пшенични стръкове

1) Богата на хлорофил – Пшеничната трева е един от най-добрите източници на хлорофил в света, като често съдържа над 70 на сто от него. Хлорофилът е молекулата, която дава зеления цвят на растенията и която им помага да фотосинтезират (превръщат слънчевата светлина в химическа енергия). При хората, хлорофилът е мощен пречиствател и създател на кръвта. Той осигурява непрекъснато енергийна трансфузия в кръвта ни, увеличавайки и допълвайки броя на червените ни кръвни клетки, като същевременно увеличава нашите нива на хемоглобин, така че нашите червени кръвни клетки да могат да ни доставят повишени количества кислород. Тъй като разрушителните бактерии не могат да съществуват в присъствието на кислород, яденето на повече храни, богати на хлорофил, като пшенични стръкове, може да ни помогне да се предпазим от множество сериозни заболявания, включително и рак.

2) Лекува храносмилателни състояния – Пшеничната трева съдържа голям брой храносмилателни ензими (вещества, които помагат за намаляване на токсичните и несмилаеми материали в храната) и е известна, че лекува редица храносмилателни състояния. Например, проучване от 2002 г., публикувано в Скандинавски журнал по гастроентерология, открива, че сок от пшенични стръкове може да помогне за лечение на улцерозен колит, възпалително заболяване на червата, подобно на болестта на Крон. Освен това, Мозъчният изследователски институт UCLA установил, че пшеничните стръкове могат да помогнат за подобряване на храносмилането, синдром на дразнимото черво и киселинен рефлукс. Освен това, поради високото си съдържание на фибри пшеничните стръкове също са добро средство за лечение на запек.

3) Изключително хранителна – Може би най-голямото предимство на  пшеничните стръкове е тяхната изключителна концентрация на минерали, които конкурират (а в някои случаи надвишават) тези на по-добре познатите суперзеленчуци. Според спектрален анализ, предоставен от „Хранителни данни“ на Self.com, четири грама пшенични стръкове (еквивалентно на една супена лъжица на прах или 8 х 500 милиграма таблетки) съдържат 1600% от препоръчваната дневна доза (ПДД) на витамин E, 733 процента от ПДД на тиамин, 15293% от ПДД на рибофлавин, 1250% от ПДД на ниацин, 1950% от ПДД на витамин B6 и 7000% от нашата препоръчителна дневна доза на манган.

Пшеничните стръкове съдържат също и големи количества цинк, мед, желязо, пантотенова киселина и витамин К, както и по-малки количества от витамини А и С. Този хранителен профил прави пшеничните стръкове отлична хранителна добавка и много по-мощна (и естествена) от синтетичните мултивитамини, намерени в супермаркетите. Подобно на повечето растителни храни, пшеничната трева не съдържа витамин B12.

Закупуване на пшенични стръкове

Пшеничните стръкове са широко достъпни във вид на прах, екстракт, капсула и таблетна форма. Макар че не е от значение коя форма ще изберете, важно е вашите пшенични стръкове да са отглеждани на открито (пшенични стръкове на закрито са податливи на мухъл) в чиста, незамърсена околна среда. Най-общо казано, избирайте сертифицирани биологични пшенични стръкове, отглеждани от устойчиви продавачи от САЩ, Австралия и Европа, като избягвате пшенични стръкове, отглеждани в Китай.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×