сусам-сусамово-семе

Сусамът отдавна се използва като храна, медицина и част от духовните ритуали. Древната Вавилонска империя (сега част от съвременния Ирак) използва сусамово масло за производство на парфюми и медицина, а записите показват, че древните египтяни използват сусам както като лекарство, така и за пречистване. Традиционните аюрведа практикуващи в древна Индия комбинирали сусамови семена на прах и топла баня за лечение на аменорея и дисменорея.

Тези дни сусамените семена се търсят, поради богатата им хранителна стойност: те са богати на протеини и съдържат фибри, витамин Е, тиамин, рибофлавин и ниацин, както и минерали като мед, цинк, магнезий, манган, фосфор, желязо и калций.

По-специално, сусамовото масло се състои от 38 процента мононенаситени мазнини и 44 процента полиненаситени мазнини, които са много добри за организма. Семената също съдържат ненаситени мастни киселини като олеинова киселина и линолова киселина, които имат антиоксидантни свойства. Те спомагат за борба с възпалението, нормализират сърдечния ритъм, разширяват кръвоносните съдове за по-добро кръвообращение, понижават липидите и холестерола.

Около 30 грама препечени сусамови семена съдържат около 28% от дневната стойност на калций, основана на диета с 2000 калории. Чаша мляко, за сравнение, има приблизително 31% от дневната стойност на калций.

Фитостеролите, едно от активните съединения в сусама, са известни, че забавят клетъчните увреждания. Консумирани в значителни количества, те също така понижават нивата на холестерола в кръвта.

Сусам и модерните изследвания

Група от изследователи, които са култивирали сусамов сорт с два пъти по-голямо количество мастноразтворими лигнани сесамин и сесамолин, установиха, че тези улеснени оксидации на мастни киселини, на свой ред намаляват серумните нива на триглицеридите.

Неотдавнашно проучване на научната литература разкри, че пациентите с хипертония в пет клинични проучвания показват намалено систолично кръвно налягане и диастолното кръвно налягане, след прием на сусам. От три проучвания, включващи липиден профил, две показват значително понижение на холестерола и липопротеиновите нива на холестерола с ниска плътност. Едно проучване показва значително повишаване на липопротеиновия холестерол /добрия холестерол/, в групите на лечение със сусам.

Сусамено семе и сусамовото олио са изследвани за техните кардиозащитни свойства. Дневният прием на сусамово олио засилва съдовата функция повече, отколкото консумацията на олио от царевица или зехтин, при пациенти, подложени на медикаменти. Рандомизирано, плацебо-контролирано проучване показва, че сусамната паста, подобрява липидните профили при пациенти с диабет. Изследователите стигат до заключението, че лечението с медикаменти и диетичните промени, включително консумацията на сусамови семена, могат да предотвратят усложнения от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Добавяне на сусамени семена към вашата диета

Можете да добавите сусамени семена към вашата диета и да се насладите на хранителната им стойност ето как.

  • Добавяйте сусамените семена към ястията.
  • Включете сусамено олио при готвене.
  • Направете свое собствено сусамово мляко.
  • Поръсвайте салатите си със сусамово семе.
  • Направете си тахини от печени сусамени семена и растително масло.

Не бива да прекалявате със сусамените семена. Те са малки по размер, но са „големи“ по отношение на хранителност.

 

Автор: Jessica Dolores

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×