(NaturalNews)

Ние прекарваме около една трета от живота си в леглото. С такава голяма част от живота ни, прекарана на едно място е добре да се замислим как това влияе на здравето ни. Въпреки това, много хора не вземат на сериозно последиците от лошото поддържане на мястото си за спане и не знаят за заболяванията и състоянията, до които това може да доведе.

Статистиката показва, че след 10 години един матрак ще удвои теглото си, а това се дължи на прах, акари и дървеници. Тези същества се хранят с мъртвите клетки на кожата и създават алергени в матрака. Това от своя страна води до респираторни заболявания, но също така и до симптоми, по-често свързани с сенна хрема, дразнене в очите и белите дробове и кихане. Изследване, проведено в Обединеното кралство показва, че един на всеки осем души сменя чаршафите си по-рядко от веднъж месечно и 27% спят на едни и същи дюшеци повече от 10 години.

Болки в гърба са друг ефект от стар матрак. Те са най-често резултат от матрак с вече слаба подкрепа. Болки в долната част на гърба, раменете и болки в таза и врата са причинени най-често от стърчащи пружини, докато болки в ставите са резултат от лоша подкрепа на матрака. Много от проблемите със ставите са погрешно диагностицирани като наранявания или артритни състояния, а в действителност добра подкрепа на матрак би било най-полезно лечение.

Условията, при които спите са с огромно значение за всички аспекти на живота

Температурата и цвета на вашата стая може да се отрази на качеството на съня. Много хора, които страдат от мигрена са съобщили, че промяната на цвета на стаята в много по-светъл тон и с черни пердета за рано сутрин, помага при тяхното състояние. A горещата, задушна спалня ще насърчи дехидратация, развиване на паразити и лош сън.

Липсата на сън от неудобно легло може да доведе до раздразнителност, главоболие, депресия, болки в мускулите, слаба памет и объркване, както и  повишен риск от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Ефектите не само върху физическото здраве, но и върху социалното и психическо здраве може да доведат до напрегнати взаимоотношения и слабо представяне в работата.

Най-важното за добрия и здравословен сън е  леглото да е със средно твърд матрак, който поддържа всички области, които са в контакт с тялото, без да остават празнини под тялото. Матракът трябва да се завърта най-малко веднъж месечно и да се заменя след пет или шест години. Спалното бельо трябва да се пере всяка седмица, ако е в постоянна употреба, за да се намали количеството на „храна“ за  дървениците. Стаята, в която се намира  леглото трябва да бъде добре проветрена и влажността да е възможно най-ниска. Дървениците се размножават най-добре при 75 процента влажност на въздуха, но не могат да оцелеят под 50 процента.

Автор: D. Holt

Learn more: http://www.naturalnews.com/036516_bed_bugs_dust_mites_sleep.html#ixzz2UTI2IpDW

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×