(NaturalNews)

Древните йоги на Индия отдавна признават, че „ние сме това, което ядем“ и са изработили система от насоки за насърчаване на най-хармонично състояние на ума и тялото. Терминът „саттва“ е централният ръководен принцип зад една диета, която култивира чувство на любов, връзка и мир. Основата на саттва е идеята да не се вреди, а именно – вегетарианство, където храната се отглежда естествено, без вредни пестициди, химикали, хормони, облъчване и ГМО храни в нашите съвременни дни. Ястия, приготвени със съзнание на радост и любов, също са част от сатвичния начин на живот. Удовлетворенията от придържането към такава философия са стабилни, любящи, спокойни психически състояния и здраво тяло. Ако смятате, че имате нужда от повече лечебен баланс в живота и желаете щастлив, ясен и спокоен ум, сатвичната ориентация може да помогне.

Три качества

Почитаната философия на Аюрведа смята, че цялата енергия има три състояния: сатва (чистота), раджас (промени, страст, активност) и тамас (летаргия, тъмнина). В „Мир чрез сатвична диета„, се дава една аналогия за демонстриране на този процес:

„… на едно ябълково дърво, някои от плодовете са узрели (сатвично), някои зреят в момента(раджастично) и някои са презрели (тамастично). Но без значение кое качество преобладава, елементът на всяко едно от другите две винаги ще присъства. по-голяма част от една ябълка ще бъде зряла, но част от нея ще бъде изгнила, дори да не може да се види с невъоръжено око, а част от нея ще бъде в процес на преминаване от едно състояние в друго.“

Що се отнася до диетата, всяко състояние е представено по следните начини:

Тамастични – В тази категория попадат храни, които създават застой, мудност и тъмнина – нездравословната храна е отличен пример. Предлагайки много малко хранителни вещества, тези храни насърчават болести и създават ум, изпълнен с гняв, алчност и завист. В тази сфера са включени месо, птици, риба, яйца, алкохол и лекарства, както и прекалено обработени, остаряли и трудно смилаеми храни. Тютюн, лук, чесън, изкуствени подсладители, маргарин, бяло брашно и захар, както и облъчени в микровълни печки, пържени и ферментирали храни, също се считат за тамастични. Храни, приготвени в гняв или небалансирани емоционални състояния, както и бързо или разсеяно хранене, също са част от тази категория.

Раджастични – Когато трябва да бъдем активни в света, подходящо съчетание е сатвично и раджастично. Солени, сухи, кисели, горчиви и горещи храни са в тази категория. Примерите включват силни подправки, стимуланти (включително кафе и чай), риба, яйца, месо и шоколад. Бързото ядене също се счита са раджастично. Консумирането на раджастични храни в излишък ще предизвика силни емоции и небалансиран ум, което в крайна сметка ще доведе до увреждане на физическото здраве.

Сатвични – храни, които насърчават равновесие и мир се считат за сатвични по природа. Помислете за богати на хранителни вещества вегетариански храни като органични ядки, семена, мазни плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци (с изключение на лук и чесън). Важно е всички храни да са без съвременни токсини като хербициди, химически торове, хормони, пестициди, добавки и ГМО. По същия начин, преработените или облъчени храни са извън граници. Критерия за сатвична храна е прост: храна, отгледана органично в плодородна, здрава почва и минимално преработена.

Съставени от светлина, лесно смилаеми храни, сатвичната диета гравитира към мляко от ядки и семена, пълнозърнести храни, пресни плодове, сирене, покълнали ядки и семена, мед и билкови чайове. Сатвичните подправки включват асафетида, кардамон, сминдух, кориандър, босилек, кимион, индийско орехче, мента, семена от босилек и копър, куркума, канела, джинджифил и карамфил.

В допълнение, важно е храната да е приготвена и да се консумира в тиха, любяща и стабилна среда. Стремежът за ориентация към прошка, доброта, откритост, щедрост и истина също поддържа сатвичния начин на съществуване.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×