(NaturalNews)
Диабетът е метаболитно заболяване, характеризиращо се с високи нива на глюкоза в кръвта, причинена от резистентност към ефектите на инсулин. Като такъв, диабетът обикновено се смята, че е причинен от прекалена консумацията на сладки и обработени храни с бързо освобождаване на въглехидрати, които непрекъснато повишават нивата на кръвната захар, докато реакцията й към инсулина, освобождаван от панкреаса, става все по-неефективна.


Най-новото изследване показва, че докато захарите игрят роля в прогресията на диабета има и други, по-малко очевидни източници от храна, които рязко повишават риска от развитие на това заболяване, често наричано  „тих убиец“. Изследователски екип от университета в Сингапур описва своите констатации в списанието на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association), които показват силна корелация между консумацията на червено и преработено месо и риска от развитие на диабет тип II.

Червени и преработени меса насърчават метаболитната дисфункция, което води до увеличаване на риска от диабет

Предварителни изследвания са показали причинно-следствена връзка между консумацията на червено месо и риска от развиване на диабет. Това е първото изследване за проследяване на промените, предизвикани от консумация на червено и преработено месо, и риска от развиване на диабет чрез изучаване на повече от 150,000 мъже и жени в продължение на 20 години. Проучването проследява диетата и промените в нея, включително консумацията на месо, чрез подробен въпросник на всеки четири години. То отчита и фактори като –  начин на живот, ниво на активност, тютюнопушене и телесното тегло.

През периода на проследяване 7450 нови случаи на диабет са били диагностицирани. Изследователите открили, че в сравнение с тези, които нямали промяна в консумираното количество месо, участници, чието потребление на месо нараснало с повече от половин порция на ден, имали 48 процента по-висок риск от развитие на диабет тип 2 през следващите четири години. Онези, чиито прием на месо е намалял с повече от половината дневна порция, имали 14% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 по време на целия период на проследяване.

Авторите на изследването заключават: „Нашите резултати потвърждават надеждността на връзката между червеното месо и диабет тип 2 и добавят още едно доказателство, че ограничаването на консумацията на червено месо с течение на времето допринася за превенцията на диабет тип  2. „Научните доказателства в момента показват, че съществува ясна връзка между червени и преработени меса и значително повишен риск от развитие на ракови заболявания на храносмилателната система. Риска от развитие на диабет и безброй животозастрашаващи усложнения вече могат да се добавят в списъка, предоставяйки още една причина за намаляване или изцяло премахване на консумация на червено и преработено месо.

Автор: John Phillip

Източник: http://www.naturalnews.com/040919_red_meat_diabetes_risk_processed_foods.html#ixzz2XCi8POUz

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×