цинк-хапчета-таблетки

Цинкът отдавна е изследван за благотворното му въздействие върху имунното здраве. В допълнение към регулирането на имунната функция, цинкът помага и в борбата с инфекциозни заболявания като грип и пневмония. Но механизмите зад тези ефекти не са били изучавани от учените в миналото.

Последните изследвания, публикувани в списанието PLOS Pathogens, демонстрират точно това. Изследователският екип, съставен от учени от университети в Австралия, установи, че количеството цинк диктува резултата от инфекцията със Streptococcus pneumoniae при мишки.

Техните резултати също показват, че цинкът има роля в антимикробния отговор на имунната система. Изследователите отбелязват, че техните открития подчертават важността на адекватния прием на цинк както за минимизиране на риска, така и за контролиране на разпространението на пневмония.

Терапевтичната роля на цинка при лечението на пневмония

Барт Айкелкамп, постдокторант в Изследователския център за инфекциозни болести (RCID) към Университета в Аделаида, обясни, че техните изследвания показват, че цинкът помага на специфичните имунни клетки да убият S. pneumoniae, най-честата причина за бактериална пневмония при деца.

Смята се, че приемът на цинк е свързан с имунната функция и устойчивостта към бактериална инфекция, но механизмите и връзките, които подкрепят тези връзки, са останали неясни преди изследванията им.

Използвайки съвременни техники за изобразяване и миши модел на пневмония, екипът установява, че неадекватното количество цинк компрометира имунната защита при заразени мишки. Всъщност липсата на цинк насърчава разпространението на инфекциозни бактерии.

Освен това изследователите установяват, че мишките, които са имали недостатъчен прием на цинк, са се поддавали на инфекции до три пъти по-бързо от тези, които са имали достатъчен прием. Тези резултати демонстрират, че цинкът влияе върху антимикробния контрол на имунната система в белите дробове.

Въз основа на тези констатации изследователите стигнаха до заключението, че количеството на цинка влияе върху въздействието на пневмонията. Констатациите също така установяват, че цинкът е компонент на антимикробната защита.

Цинкът предпазва възрастните от пневмония

Пневмонията засяга милиони възрастни по целия свят. Но това обикновено е по-опасно при популациите, по-податливи на инфекции и болести, като деца и възрастни хора.

Някои често срещани рискови фактори за пневмония включват астма, тютюнопушене, замърсяване на въздуха в помещенията и нарушена имунна система. Но проучванията установяват, че количеството цинк също може да увеличи риска от заразяване с пневмококова инфекция.

В статия от 2010 г., публикувана в списание Nutrition Revolution, екип от американски изследователи установява, че недостигът на цинк при възрастните хора, често срещан хранителен дефицит сред тази възрастова група, нарушава имунната функция, компрометира устойчивостта към патогени и удължава продължителността на пневмонията.

По този начин изследователите стигат до извода, че възрастните с дефицит на серумни концентрации на цинк могат да се възползват от добавките с цинк. Тази мярка може да помогне за намаляване на продължителността на пневмония и смъртни случаи, свързани с пневмония при възрастни, добави екипът.

Добавка на цинк за защита срещу детска пневмония

Съществуващите проучвания за пневмония при деца или детска пневмония предполагат, че добавките с цинк също могат да помогнат за лечението на заболяването и да минимизират риска от заразяване с него в бъдеще сред децата.

Например, международен екип от изследователи изучава рандомизирани контролирани проучвания (RCT) върху добавки с цинк за профилактика на пневмония при деца на възраст под 59 месеца.

Екипът установи, че добавките с цинк водят до 13% намаляване на честотата на пневмония и 41% намаляване на разпространението на заболяването сред засегнатите възрастови групи. Констатациите им се появяват онлайн в базата данни Cochrane Database of Systematic Reviews.

През 2017 г. двойка изследователи от Изследователския институт за детска болница BC в Канада също препоръча добавки с цинк при деца на възраст под пет години, за да намали риска от заразяване с пневмония.

Взети заедно, тези проучвания подчертават ролята на адекватния прием на цинк за минимизиране на риска от пневмония при различните възрастови групи.

Автор: Divina Ramirez

Източник: www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *