Доктор-мери-сърдечен-пулс

(NaturalNews) Редовните посещения в сауната могат драстично да намалят риска от смърт на човек, според проучване, проведено от изследователи от Университета на Източна Финландия в Куопио и публикувано в списание JAMA Internal Medicine.

Мъжете на средна възраст, които са посещавали сауна, най-често са били  с 40% по-малка вероятност да починат от всякакви причини по време на 10-годишен период, отколкото мъжете, които са ходили по-малко. Прекарването на по-дълго време в сауната при всяко посещение, също намалява риска от смърт, с най-големи ползи, идващи от посещения от 20 минути или повече.

Горещи и сухи сауни

Изследването е проведено в източна Финландия, която има дългогодишна традиция за използване на сауна. Традиционната финландска сауна е гореща – 80 до 100 градуса по Целзий – но суха, с едва 10 до 20 процента влажност.

Изследването е проведено върху 2,315 мъже на възраст между 42 и 60 години. Средната възраст е 53, а средният индекс на телесна маса (ИТМ) е 26.9. В началото на изследването, участниците попълват въпросници, за да помогнат на изследователите да преценят сърдечно-съдови рискови фактори като ниво на активност, консумация на алкохол, кръвно налягане, пушене и социално-икономически статус. Участниците съобщават също за използването на лекарства и на всички хронични заболявания, които са били потвърдени от лекар. Изследователите измерват директно кръвното налягане на участниците, индекса на телесна маса, холестерол, и също са взели мерки на здравословното състояние на сърцето и белите дробове.

След това изследователите разглеждат колко мъже са починали след 10 години на проследяване, от сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, внезапно спиране на сърдечната дейност, и всякакви причини. Смъртните случаи са били потвърдени с медицински досиета.

Смъртните случаи от други причини не са анализирани поотделно, включително някои причини със сърдечно-съдов компонент като рак, спукана аортна аневризма, сърдечна тампонада или белодробна емболия. Мъжете, които са починали в рамките на пет години от започване на проучването също са били изключени.

Причината за ползите все още неизвестна

Изследователите открили, че в сравнение с тези, които са ходили на сауна само веднъж седмично или по-малко, тези, които са ходили два до три пъти седмично, са съответно 24 процента по-малко вероятно да умрат от всякакви причини, 22 процента по-малко вероятно от внезапна сърдечна смърт, 23 процента по-малко вероятно от коронарна болест на сърцето и 27% по-малко вероятно от сърдечно-съдови заболявания.

Намаляването на риска сред тези, които са правили четири до седем посещения на седмица е драстично по-висок: 40% (от всякакви причини), 66 процента (внезапна сърдечна смърт), 48 процента (коронарна болест на сърцето) и 50% (сърдечно-съдови заболявания).

Дължината на посещение в сауната също е имала поразителен ефект. В сравнение с тези със средно посещение по-кратко от 11 минути, тези, чиито посещения са дълги от 11 до 19 минути са били 7 процента по-малко вероятно да умрат от внезапна сърдечна смърт. Прекарването на повече от 19 минути на посещение намалява риска от внезапна сърдечна смърт с цели 52%. Подобни ползи са били наблюдавани за смърт от сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето.

Времетраенето на посещение в сауната не е оказало влияние върху смъртта по всякакви причини.

Всички ефекти са останали след отчитане на други рискови фактори. Ефектът изглежда най-силен, обаче, сред непушачите, хората с диабет тип 2 и тези с лошо кардиореспираторно здраве.

„Въпреки, че не знаем защо мъжете, които са вземали сауни по-често имат по-голяма продължителност на живота (дали е времето прекарано в горещата стая, времето за почивка, насладата на живота, който дава възможност за повече време за релаксация или другарството на сауната), ясно е, че прекараното време в сауната е добре прекарано време“, казва главният редактор на списанието Рита Редберг, от Университета на Калифорния-Сан Франциско, в приложеното съдържание.

„Често препоръчвам на пациент, който обмисля ненужен тест, като например  тест за калций в коронарна артерия или ехография на каротидните артерии, да се откаже от този тест и вместо това да похарчи парите си за нещо, на което той или тя всъщност ще се наслади, като например масаж или спа процедура.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×