(NaturalNews)

Тъй като бактериите биват убити от цялостната топлинна обработка, повечето потребители предполагат, че могат да избегнат всякакъв риск от хранително отравяне само чрез старателно готвене на рибата преди хранене. Тази опасна илюзия вероятно допринася за статута на риба тон като причина № 3 за хранителни отравяния в Съединените щати.

Най-честата причина за отравяне, свързано с морска храна се нарича скомбротоксин и състоянието, което причинява се нарича скомброидно отравяне.

Скомбротоксинът е просто концентриран хистамин, същото химично вещество, което се произвежда от имунната система в отговор външна атака. Когато телата на рибите се загреят над 16 градуса Целзий, скомбротоксинът започва да се натрупва. Човешкото тяло реагира на яденето на скомбротоксин както на собствените си хистамини, със загуба на въздух, зачервяване на лицето, главоболие, спазми, диария и загуба на зрението. При астматиците тези симптоми могат да причинят смърт.

Веднъж произведен, скомбротоксинът не може да бъде унищожен, дори и чрез готвене. Това означава, че ако е било позволено на рибата, която сте купили да се нагрее по времето, между това да бъде хваната и приготвена – дали на доковете или по пътя към дома в колата – може да ви се случи неприятна изненада.

За да се намали рискът от скомброидно отравяне, винаги съхранявайте рибата охладена и избягвайте бургери от риба тон или всякакви морски храни, на които вкусът е дори малко по-странен.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *