(NaturalNews)

Жените, които вземат добавки с рибено масло постоянно са със значително по-малка вероятност да развият рак на гърдата, отколкото жените, които не приемат рибено масло, според проучване от 2010г., проведено от изследователи от Изследователски Център за Рак Fred Hutchinson и публикувано в списание Ракова Епидемиология, Биомаркери и Предотвратяване.

„Това изследване е едно от най-големите проучвания, които показват, че рибеното масло може да има роля за предотвратяване на рак, по-специално рак на гърдата“, казва Лоренцо Коен от Университета на Тексас M.D. Anderson Раков Център, който не е участвал в проучването.

Една трета намален риск

Изследователите са интервюирали 35,016 жени в менопауза на възраст между 50 и 76, които са участвали в по-голямо проучване Витамини и Начин на Живот (VITAL). Участниците отговарят на въпроси за това кога за последно, колко често и колко дълго са вземали добавки рибено масло и са ги използвали.

Изследователите открили, че жените, които редовно вземат добавки с рибено масло, са с 32 процента по-малка вероятност да развият дуктален рак на гърдата, отколкото жените, които не вземат редовно рибено масло. Защитната полза е най-силно изразена при жени, които са приемали рибено масло в продължение  средно на 10 години.

Дуктален рак на гърдата, който е в млечните канали, е най-често срещаната форма на рак на гърдата. Проучването не открива ефект от консумацията на рибено масло за по-рядко срещания рак – лобуларен рак на гърдата, който е в млечните жлези. Не се наблюдава защитен ефект от други добавки в проучването, включително естествените средства за менопауза Черен Кохош, Китайската ангелика, жълт кантарион и соя.

Мощни противовъзпалителни свойства

Не е ясно точно какъв ефект има рибеното масло има върху развитието на рак на гърдата, особено след като други изследвания не са намерили връзка между консумацията на мастна риба и по-ниски нива на рак. Някои изследователи смятат, че  за да бъдат ефективни противораковите свойства, рибеното масло трябва да се консумира в количества, по-високи отколкото е възможно от консумация само на риба (оттук и ползите при жените, които са приемали добавки).

Един механизъм, по който рибеното масло може да помогне за предпазване от рак е неговото силно противовъзпалително действие. Смята се, че възпалението играе роля в развитието на много хронични заболявания, включително рак.

„Рибеното масло, като цяло, е много добро противовъзпалително средство, и възпалението играе роля в развитието на рак“, казва изследователят на рибено масло и рак Peiying Yang от M.D. Anderson, който не е участвал в изследването.

Рибеното масло е с особено високо съдържание на омега-3 мастни киселини, основна хранителна съставка, доказана, че намалява риска от инфаркт и смърт. Омега-3 мастните киселини в рибеното масло също са свързани с подобряване нивата на холестерола, регулиране на аритмия, както и подобряване на умственото и когнитивното здраве.

Тъй като качеството на добавките рибно масло, може да варира в широки граници, Кохен предупреждава потребителите да купуват само от реномирани производители.

„Някои продукти може да са замърсени с тежки метали“, казва той. „Ако не получавате рибно масло от самата риба, направете си домашното, за да се уверите че купувате продукти с добра репутация.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *