(NaturalNews)

Риганът е популярна билка, използвана като приятно допълнение към различни ястия от много италианци и гърци. Със сигурност идеята да се подготвят някои ястия с използване на риган изглежда много разумна, след като разберете най-важните ползи за здравето, които носи. Тази прекрасна кулинарна подправка е символ на щастието и думата риган всъщност се превежда от гръцки като радостта на планините. Освен, че е богат източник на минерали като калий, калций, манган, желязо и магнезий, най-важното е, че притежава много мощни антиоксидантни и антибактериални свойства.

Риганът, известен също като origanum vulgare може да се отглежда в по-хладните температури на Европа, въпреки че по принцип предпочита по-топъл климат от родната си среда в Евразия и Средиземноморието. Растенията растат до около 50 сантиметра височина и имат красиви бели и лилави цветя. Риганът има ароматен, топъл и малко горчив вкус, които се различават в зависимост от силата му.  Качествената  подправка може да накара езикът ви да изтръпне.

Риганът има мощни антиоксидантни и антибактериални свойства

Риганът съдържа обширен списък на растителни съединения, които показват противодействие на заболявания и насърчаване на здравето. Билката съдържа големи източници на фибри, които основно подпомогнат стабилизирането на нивата на холестерола в кръвта. В допълнение към регулирането на холестерола, фибрите имат тенденция да се свързват с жлъчните соли и натрапчивите токсини, присъстващи в дебелото черво, преди напълно да ги премахнем от организма си. Етерични масла от риган като например карвакрол, тимол, лимонен, пинен, оцимен и кариофилен са все активни агенти за лечение.

От по-горния списък на етерични масла, тимол и карвакрол ограничават растежа на бактерии, по-специално научно известните като псевдомонас аеругиноза (pseudomonas aeruginosa) и стафилококус ауреус. Интересно е, че изследователите от Мексико установяват, че риганът всъщност е по-ефективен за лечение на бактериална инфекция на име гиардия ламблия (giardia lamblia), отколкото обикновено предписваното лекарството (tinidazol), използвано за лечение на този здравен проблем.

Риганът се състои от няколко фитонутриенти като тимол и розмаринова киселина, които са доказани, като изключително ценни антиоксиданти. Тези антиоксиданти драстично предпазват клетките в човешкото тяло от кислородни щети. Убедителни резултати от лабораторни изследвания показват, че риганът има по-силно антиоксидантно въздействие в организма, два синтетични антиоксиданта, редовно добавяни в преработени храни, ВНТ (бутилхидрокситолуен) и BHA (бутихидроксианизол).

Като просто сравнение, риганът показва 42 пъти по-голямо антиоксидантно действие от ябълките, 30 пъти по-голямо от картофите, 12 пъти по-голямо от портокалите и около четири пъти по-голямо от боровинките. Няма съмнение, че е мъдър избор да добавите риган към храната си, когато е възможно.

Източник: http://www.naturalnews.com/040443_oregano_healthy_herbs_culinary.html#ixzz2UHHONAnF

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×