(NaturalNews)

Последните изследвания са открили наличието на отрицателна връзка между яденето на преработени меса и значителното увеличаване на риска от развитие на рак, сърдечно заболяване и съкратена продължителност на живота. За съжаление, тези изследователски дейности не са били достатъчно мащабни, за да се предоставят достатъчно данни, които да позволяват разграничение между консумацията на червеното месо, други хранителни фактори, физическата активност и начин на живот, които могат да допринесат за сърдечни заболявания и рак. В холистичната медицина е отдавна известно, че тези хронични и често фатални заболявания са резултат от начина на живот.

Изследователите публикуват изследванията си в Биомед Централ (Biomed Central), събрани са данни от проучване на т. нар European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), включващо 10 страни и 23 центрове в Европа, като участниците наброяват почти половин милион души. Учените са успели да анализират цялата налична информация, за да се определи връзката между консумацията на преработено месо и появата на сърдечно-съдови заболявания и рак.

Изследователският екип констатира, че диета с високо съдържание на преработено месо е свързана и с други нездравословни навици. Мъжете и жените, които ядат доста преработено месо консумират най-малко плодове и зеленчуци и са по-склонни да пушат. Освен това, хората, които ядат много месо са склонни и да имат висока консумация на алкохол.

Преработените меса увеличават риска от сърдечни заболявания и рак и трябва да бъдат премахнати изцяло

След взимане под внимание всички съпътстващи фактори, учените установили, че рискът на едно лице от преждевременна смърт се повишава пропорционално с количеството консумирано преработено месо. Авторите на изследването заключават: „Рисковете от ранна смърт, рак и сърдечно-съдови заболявания също се увеличават с количеството изядено преработено месо. Като цяло смятаме, че три процента от преждевременните смъртни случаи всяка година могат да бъдат предотвратени, ако хората ядат по-малко от двайсет грама преработено месо на ден .“

В отделно проучване проведено в Университета на Цюрих в Швейцария, учените са установили, че хората, които ядат повече от 40 грама наденица или други видове преработено месо на ден увеличава риска от смъртност с 18% за всеки 50 грама консумирано преработено месо. Изследователите заключават, че канцерогенните вещества, като например нитрозамините, образувани при осоляване, мариноване или опушване могат да бъдат причина за увеличаването на смъртността от ракови заболявания. Преработени меса са богати на холестерол и наситени мазнини, които са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите са намерили някои ползи за здравето, ако се да ядат малки количества месо. Това се дължи на високото съдържание на хранителни вещества като витамини и минерали, включително и желязо. Тези, които избират да ядат месо следва да гарантират, че то е отгледано органично, без антибиотици и хормони на растежа.

Вече съществуват значителни по обем научни доказателства, за да се потвърди, че консумацията на преработено месо не е безопасна и то трябва да бъде премахнато изцяло, за да се намали риска от развитие на рак и сърдечни заболявания.

Автор: John Phillip

Източник: http://www.naturalnews.com/039446_early_death_risk_processed_meat.html#ixzz2W7RMPfal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *