(NaturalNews)

В тялото живеят огромен брой бактерии, без които не бихме могли да бъдем здрави. Във всеки човек има над 100 трилиона с над 400 различни видове, като повечето от тях живеят в храносмилателния тракт. Някои видове от тези бактерии помагат за поддържане на добро здраве, а други са важни за възвръщането му, след като сме го загубили. Научете ролята и ползите им и кога да ги използвате.

Ролята на различните щамове полезни бактерии

Лактобацилус ацидофилус са преобладаващите полезни бактерии в горната част на стомашно-чревния тракт. Те помагат за намаляване  нивата на вредните бактерии и дрожди в тънките черва и също произвеждат лактаза, важен ензим за усвояването на мляко. Ацидофилус участва в производството на витамини от група В по време на храносмилателния процес.

Бифидобактериум Бифидум и Б. Лонгум, са основните полезни бактерии в дебелото черво. Бифидобактерията защитава дебелото черво от нахлуващи бактерии и дрожди, като също произвежда витамини B и помага на организма за детоксикация на жлъчката. Б. Инфантис са преобладаващите полезни бактерии в червата на бебетата.

Стрептококус Термофили и Л. Булгарикус са най-често срещани в киселото мляко и съществуват само преходно в храносмилателния тракт. Те произвеждат млечна киселина, която стимулира растежа на други приятелски бактерии, като също синтезират бактериоцини (естествени вещества като антибиотици), които убиват вредните бактерии.

Лактобацили, Бифидобактерии и Стрептококи са често срещаните бактерии в пробиотичните добавки. Други полезни видове, които могат да бъдат включени са L. casei, L. plantarum, L. sporegenes, L. brevis, и saccharomyces boulardii. Без бактерии като ацидофилус, не бихме били в състояние да смиламе правилно храната и да усвояваме витамините и другите хранителни вещества.

Ползите от пробиотиците и болестите, които могат да лекуват

Пробиотиците могат да бъдат от полза за нашето здраве по редица различни начини, включително:

• Производството на някои витамини от група В, включително ниацин, пиридоксин, фолиева киселина, биотин.
• Засилена активност на имунната система.
• Производство на разграждащия млякото ензим, лактаза, който помага за смилане на богати на калций млечни продукти.
• Производство на антибактериални вещества, които убиват или деактивират враждебни бактерии, причиняващи заболявания. Приятелските бактерии правят това чрез промяна на местните нива на киселинност, като лишават патогенните бактерии от хранителни вещества или чрез реално произвеждане на техни собствени антибиотични вещества.
• Анти-канцерогенен ефект, тъй като пробиотиците са активни срещу някои тумори.
• Подобрена ефективност на храносмилателния тракт.
• Намаляване  високите нива на холестерол.
• Защита срещу щети от радиация и деактивиране на много токсични замърсители.
• Рециклиране на естроген, което намалява вероятността от симптомите на менопауза и остеопороза.
• Намаляване на тревожност и стрес.

Полезните бактерии са показали също, че са полезни при лечение на акне, псориазис, екзема, мигрена, подагра, ревматични и артритни състояния, цистит, кандидоза, колит, синдром на раздразнените черва и някои форми на рак.

Използване на пробиотици в специфични ситуации

Пробиотиците трябва винаги да се разглеждат като част от здравословния начин на живот, благодарение на своите превантивни свойства на болести, но също могат да бъдат използвани в по-остри и специфични здравни предизвикателни ситуации, като например:

• Хронични проблеми с червата или инфекции;
• Хранително отравяне (бифидобактериа и ацидофилус убиват повечето бактерии, причиняващи хранително отравяне);
• След като се вземат антибиотици;
• Жените в предменопауза и менопауза намалят шансовете от остеопороза;
• Проблеми с висок холестерол;
• Лъчетерапия;
• Вагинални или инфекции на пикочния мехур (цистит или кандидоза).

Качествени източници на пробиотици

Вместо незабавно да се търсят пробиотични капсули, като основа за богата на пробиотици диета, обмислете живите хранителни източници. Някои от най-плодотворните източници включват кисело зеле, кисело мляко, комбуча и ябълков оцет.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *