(NaturalNews)

Руското правителство е наредило всички съответни агенции да проучат дали да продължат или не вноса на генетично модифицирани организми (ГМО) в страната.

Според докладите, руският министър-председател Дмитрий Медведев е наредил действието, насочвайки агенциите да направят своите препоръки до 15 октомври.

Според сайта GM Watch:

Заповедта е адресирана до Роспотребнадзор, Министерството на Здравеопазването, Министерството на Селското Стопанство, и Министерството по Търговия и Икономическо Развитие. Заповядано им е да „внесат предложения за промени в руското законодателство, насочени към затягане на контрола върху оборота на продукти, съдържащи съставки, получени от ГМО, заедно със съответните федерални органи на изпълнителната власт.“

„В момента Русия заема твърда позиция по отношение на ГМО“

Руските агенции също така са били инструктирани да представят предложения „за възможността за забрана на вноса на такива продукти в Руската Федерация.“

Заповедта на Медведев идва след подобна директива, издадена от руския президент Владимир Путин след среща за социално-икономическото развитие на района Ростов на 18 септември. Заповедите на Медведев са публикувани на интернет страницата на правителството и са докладвани от базираната в Русия Информационна Агенция Интерфакс.

GM Watch съобщава: „В момента Русия заема твърда позиция по отношение на ГМО – през август започна първи независим проект в региона Белгород за определяне на това дали руските фермери отглеждат незаконни ГМ култури“.

Руските власти са нащрек за незаконни ГМ култури. Наскоро Националната Асоциация за Генетична Безопасност (НАГБ) в страната проведе първите си проверки на земеделски култури за наличието на ГМО, но не са били открити във никои области на Белгород.

„Припомняме ви, че в момента, според закона в Русия, 19 ГМ линии са разрешени в храните, но отглеждането на ГМО, не е позволено“, казва GM Watch.

След приемането на страната в Световната Търговска Организация, Русия стана задължена да опрости процедурата за регистриране на генетично модифицираните култури, продукти и фуражи, стремейки се да спрат проверките за безопасност и крайните контроли върху тяхното разпределение, съобщава сайта GM Watch.

Преди година редакторът на Natural News Майк Адамс съобщи, че Русия забрани всичкия внос на ГМ царевица, след по-ранно проучване от френски изследователи показа, че плъхове образуват масивни тумори на гърдата, когато се хранят цял живот с генетично модифицирана царевица на Монсанто.

„Руската забрана е най-новият удар за Монсанто, компания отчаяно вкопчена в мита, че генетично модифицираните култури „не са по-различни“, отколкото традиционните култури и поради това дългосрочно изпитване за безопасност е напълно ненужно,“ пише Адамс, добавяйки, че Монсанто разкритикува френското изследване, но не дублира продължителността на територията при тяхното тестване. Френските изследователи провеждат изследването си в продължение на две години, докато проучването на Монсанто продължава само 90 дни.

Не е само Русия да бъде Русия, приятели

Други страни също се движат към забрана на генетично модифицираните храни:

– По-рано тази година Перу се присъедини към Еквадор като втората държава в Северна и Южна Америка, която забрани ГМО. Местният готвач Педро Мигел Скиафино обобщава отхвърлянето на страната, като припомня решението си да спре да яде купени от магазина домати Рома: „Те са голяма монокултура, поради което хората обикновено стигат до използване на ГМО. Защото, когато имате монокултури, насажденията в крайна сметка получават заболявания и трябва да се търсят екстремни начини, за да се поправи това. „Перу, люлката на голямата империя на инките, е родното място на посевите, така че това говори много за страната, в която можете да отглеждате почти всичко, за да се откажете от ГМ културите.

– През юни Южна Корея се присъедини към японската забрана на вноса на пшеница от САЩ след обявяването на Организацията за Храните и Лекарствата на САЩ по отношение на замърсяване с ГМО. Отново Адамс говореше за това: „… Южна Корея се присъедини към Япония с обявяване за спиране на вноса на пшеница от САЩ, поради неотдавнашното изявление на Американското Министерство на Земеделието, че търговската пшеница отглеждана в САЩ е замърсена с генетична пшеница на Монсанто.“

– През август френското правителство обяви, че въпреки решението на Френския Държавен Съвет, че дългогодишната забрана нарушава закона на Европейския Съюз (ЕС), тя ще разшири текущия мораториум върху отглеждането на генетично модифицирана царевица на Монсанто.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×