атомна-бомба-гъба-експлозия

Чухте ли за радиоактивния теч, който освободи 100 пъти повече радиация от Фукушима в атмосферата? Ако отговорът е не, не сте единствените. Инцидентът, който се състоя през 2017 г., премина до голяма степен под радара, въпреки опасностите, които представляваше. Сега източникът е определен като ядрена преработвателна станция в Южна Русия.

Италианските учени алармираха през октомври 2017 г., че има изключително високи нива на радиоактивен рутений-106, а след това бяха засечени такива нива и в цяла Европа, Азия, Арабския полуостров и дори до Карибите. Наличието само на рутений показваше, че източникът вероятно е ядрена преработвателна станция; при авария на реактор щяха да бъдат освободени няколко радиоактивни елемента.

Учените, които наскоро проучиха инцидента, успяха да определят, че освобождаването е станало в края на септември 2017 г. Те го проследяват до Производствената асоциация „Маяк“, ядрено съоръжение, разположено в Уралските планини в Челябинска област на Русия.

Водещият автор на изследването, ядреният химик от университета в Лайбниц Георг Щайнхаузер, заяви, че е бил „зашеметен” още в началото на събитието. Докато рутинното наблюдение открива няколко теча на радиация всяка година, повечето от тях са склонни да включват изключително ниски нива на радионуклиди в медицината. Това обаче е различно. За New Scientist той казва: „Рутений-106 е единствен по вида си. Никога досега не бяхме измервали нещо подобно. „

Русия отрича инцидента

Не е изненадващо, че Русия никога не е признавала никаква отговорност за изтичането на радиация или друг вид ядрен инцидент в централата, въпреки че те потвърждават, че облакът на ядрена радиация е бил открит над Уралските планини по това време. Независимо от това съоръжението „Маяк“ е едно от шепата места в света, където се извършва вида на преработката, която би генерирала рутений-106, а напредналите метеорологични проучвания не оставят съмнение откъде е дошло.

Изследователите казват, че са използвали повече от 1300 атмосферни измервания от цял свят, за да направят своето заключение. Между 250 и 400 терабеккерели общо рутений-106 са били освободени. Този радиоактивен изотоп може да се генерира като страничен продукт по време на ядрено делене на уран-235.

Изследователите не смятат, че този инцидент е бил причинен от просто отделяне на радиоактивен газ. Вместо това те смятат, че е възникнал пожар или експлозия, която би могла да изложи работниците на опасни нива на радиация. Руската комисия реши, че не е възможно да се определи дали ядрена авария създава облака и авторите на изследването се надяват, че ще преразгледат тази позиция в светлината на новите данни.

Те твърдят, че този облак е бил разреден до такава степен, че не би бил вреден за хората под него, но въпреки това общата реактивност е била определена между 30 и 100 пъти по-висока от освободената при авария във Фукушима, която опустошила част от Япония през 2011 г. Откритията им бяха публикувани в сборника на Националната академия на науките.

Заводът на Маяк не е известен само с това. През 1957 г. това е мястото на втората най-сериозна ядрена авария в света след Чернобил, след като резервоар, в който се съхраняват течните отпадъци от производството на плутоний, експлодира, замърсявайки площ от над 20 000 квадратни мили с радиация при инцидент, който е бил потулен до 1976г

Напиши коментар

Добави обява

×
×