(NaturalNews)

Невероятно е как кокосовото масло наскоро бе признато за здравословно, след като е било клеветено в продължение на десетилетия като маслото на сърдечните удари. Сега дори е било открито, че повишава здравето на мозъка.

Оклеветяването на наситените мазнини в кокосовото масло е част от създаването на храни с ниско или без съдържание на мазнини, маргарин и хидрогенирани транс-мастни масла за готвене и салати от 1950-те, които наскоро са доказани като всъщност вредни за здравето като цяло.

Различните видове триглицериди в мазнините

Високите показания на триглицеридите в кръвта са червен флаг за затлъстяване, диабет, както и проблеми за здравето на сърцето. Повечето хранителни мазнини съдържат дълги вериги триглицериди (LCT), които не се метаболизират лесно и могат да се съхранят като мастни натрупвания в тялото.

Дълговерижните триглицериди съдържат вериги с 14 до 18 въглеродни атома. Но кокосовото масло съдържа средноверижни триглицериди (MCT) с по-къси вериги от 5 до 12 въглеродни атома, те се метаболизират лесно от черния дроб за да произвежда кетонни тела, които могат да заменят глюкозата като метаболитно гориво.

С напредване на възрастта, способността на мозъка да метаболизира глюкозата за енергия избледнява, особено за тези, които имат метаболитно заболяване или инсулинова резистентност. Когато нямаме глюкоза на разположение, създадените кетони от средноверижните триглицериди (MCT), могат да се използват като клетъчно гориво в мозъка.

Проучване: кокосово масло подобрява познавателната способност

Проучване, публикувано в списание „Невробиология на Застаряването“, още през 2004 г. установява, че средноверижните триглицериди на кокосовото масло подобряват когнитивната функция сред по-възрастните хора с проблеми с паметта и дори болестта на Алцхаймер.

Изследването включва 20 души, които биват хранени с кокосово масло или плацебо в различни дни. Някои от групата на Алцхаймер демонстрират подобрен успех по специална когнитивна скала за оценка на Алцхаймер, и всички от тях показват по-добро припомняне на параграф, малко след всяка доза кокосово масло.

Това не е било дългосрочно проучване. Само от еднократни дози кокосово масло, в сравнение с плацебото,  те получават незабавни положителни резултати върху познавателната памет.

Защо това не се съобщава от масмедиите и докладва на практикуващите лекари навсякъде? Може би защото Фармацията се опитва да синтезира и патентова лекарство, произвеждащо кетон в тялото, за увеличаващия се пазар за болестта на Алцхаймер.

Драматична истинска история, потвърждаваща ефикасността на кокосовото масло

Около 2009-10 г., състоянието на съпруга на д-р Мери Нюпорт се е влошило от болестта на Алцхаймер толкова много, че не можел да направи проста илюстрация на часовник или да извършва ежедневни функции, без да му се дават напътствия.

Тъй като лекарството за Алцхаймер, разработено през 2004 г., не е било ефективно, д-р Нюпорт се опитва да го включи в тестване на нов вид лекарство против Алцхаймер. Но той е толкова зле, че не се класира.

След като открива, че това ново лекарство е синтетичен вариант на средноверижни триглицериди (МСТ) за създаване на кетонни тела и подобряване на мозъчната функция, тя изследва и осъзнава, че палмовите и кокосови масла също съдържат средноверижни триглицериди.

След като започва да храни съпруга си с кокосово масло, той започва да прави забележително завръщане, от почти пълна деменция до състояние, сам да започва и завършва задачи и да запомня, хора и събития.

Д-р Нюпорт наблюдава, че само две дози през осем часа са били достатъчни, а необходимите дози на фармацевтичната версия са на всеки три часа.

Ако Мери би могла да запише съпруга си в процеса от 2009-10 за лекарства за Алцхаймер, може би щеше да го загуби.

Лекарствените опити по това време са били спряни рано, защото има девет смъртни случая сред пациентите, приемащи високи дози.

Успехът на Нюпорт, без странични ефекти, поставя кокосовото масло като избор за храна-лекарство против деменция пред скъпите и вредни фармацевтични лекарства. Понеже те стават известни в интернет с техния опит, няколко други, които преживяват болестта на Алцхаймер или проблеми с паметта, са се възползвали от кокосовото масло.

Ето и интервю на английски с д-р Нюпорт (http://tv.greenmedinfo.com).

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

One thought on “Само една доза от кокосово масло може значително да засили мозъчните и когнитивните функции”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *