възпаление-ръце-длани-женски

Възпалението е нож с две остриета.

Макар че е много критично за лечението на рани, то е и телесна реакция, която може да навреди.

Всяка инфекция, нараняване или токсичност, нанесени върху тялото ни, има възпалителен отговор, който се случва автоматично.

За съжаление, ако определени вещества в нашето тяло станат небалансирани, възпалителният превключвател може да се „включи“ в неподходящо време или да забрави да се „изключи“, когато вече не е необходимо.

Когато възникне възпаление, то може да се забележи външно като обрив или оток.

По-опасно е възпалението, което се случва вътрешно.

Ако възпалението продължи прекалено дълго, то може да причини увреждане на орган или органна система.

Хората с автоимунни и хронични възпалителни заболявания са много запознати с проблемите, които възпалението може да предизвика.

Болести, в които възпалението играе роля, са сърдечно-съдови заболявания, инсулт, болестта на Алцхаймер, рак, артрит, гингивит и други подобни разстройства.

От положителна гледна точка, тъй като растежът на такива заболявания може да бъде корелиран и свързан с увеличеното ни хранене с т. нар. бързи и удобни храни, е възможно да се прекрати възпалителния процес с промяна в диетата.

Не само трябва да премахнем наситени и транс мазнини, рафинирани захари, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, нишесте, търговско месо и изкуствени подсладители, но можем да обърнем проблемите с хроничните възпалителни заболявания, като избираме определени храни и билки.

Постоянно се показва, че общата терапия за възпаление – фармацевтични продукти – е нещастен и скъп провал.

Вместо да излагате тялото си на страничните ефекти на такива медикаменти, моля, помислете за много по-здравословните алтернативи, обсъдени по-долу.

Различните полифеноли, открити в много ядивни растения, имат противовъзпалителни свойства.

Изследванията върху животни в лабораторията са показали такива свойства и проучванията, проведени върху различни човешки популации, показват, че тези, които консумират богати на полифенол храни, имат по-ниска честота на възпалителни заболявания.

Плодове, богати на този фитохимикал, включват къпини, боровинки, ягоди, малини, вишни, нарове и боровинки.

Ако пиете сокове, не забравяйте да прочетете етикета и да избегнете добавената захар.

Друга група диетични хранителни вещества, които днес са много популярни, са омега мастните киселини. Омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни, докато омега-6 киселините действително могат да причинят възпаление.

Ето защо трябва да балансираме използването на омега-6 с омега-3. Прочетете това ръководство за балансиран прием на тези мазнини.

Ако вашата диета е преобладаващо богата на омега-6 масла, ще трябва да постигнете баланс, като увеличите омега-3 и драстично намалите омега-6.

Други храни, богати на омега-3, включват коноп, лен, тиквени семки, орехи и техните масла, нискомаслени зеленчуци като – зелена салата, спанак, зеле, домати, броколи, карфиол, зеленчуци и лук.

Често пренебрегваме ряпата, но от китайски медицински поглед, тя подпомага храносмилането чрез успокояване на възпалението.

Кверцетинът е флавоноид и то много силен. Намира се в червено грозде, червен и жълт лук, чесън, броколи и ябълки.

Антиоксидантните свойства в някои храни също спомагат за борба с възпалението чрез защита на тялото от свободни радикали. Богати на витамин С храни попадат в тази категория, включително моркови, тикви, чушки и домати.

За да намалите подуването и възпаленията бързо, яжте половината от пресен ананас или папая дневно. Ананасът съдържа ензима бромелаин, а папаята съдържа папаин. Болката и подуването трябва да се понижат за два до шест дни.

Консумирането на поне пет порции от тези пресни плодове и зеленчуци дневно е минимално. Ако възпалението е проблем, препоръчваме да увеличите приема на тази група храни.

В действителност, някои естествени здравни експерти съветват следването на диета, която е 75% сурови храни.

Подправките и билките, използвани при приготвянето на вашите храни, са много важни и в борбата с възпалението.

Куркума и нейното жълтеникаво вещество куркумин най-често се срещат в индийските храни като къри и горчица.

Джинджифилът е друга подправка, която има много здравословни свойства, едно от които е, че е противовъзпалително.

Чесънът е обект на много изследвания и е доказано, че възпрепятства растежа на 23 организма, включително бактерии, мухъл и гъбички. Той също така е много полезен като противовъзпалително средство.

Не забравяйте, че докато добавяте подправки като куркума, е също толкова важно да намалите, ако не и да елиминирате, подправки като сол, захар и изкуствени подсладители. Също така избягвайте безалкохолни, бели брашна и т. нар. джънк храни.

Само една предпазна мярка: билките и подправките трябва да се използват под медицинско наблюдение, ако някой в същото време приема лекарства, защото техните медицински свойства могат да повлияят на лекарствата.

Когато става дума за соя и соеви продукти, съветите и резултатите от изследванията са противоречиви. Ако не е органична, не я докосвайте, вероятно е ГМО.

В заключение, ако искате да намалите възпалението, яжте по-здравословно. Заменете обработените храни с ястия като темпе, салати и зеленчуци, приготвени на пара. Избягвайте пържени храни и хидрогенирани масла. Печете вместо да пържите. Използвайте сурово, органично маслиново олио, омега-9 мастна киселина и вместо царевица и сродни масла използвайте органично масло от кокосов орех или масло от авокадо.

Автор: Hesh Goldstein

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×