(NaturalNews)

Изненадваща тенденция плъзва сред населението като цяло: пиенето на кафе като мощна напитка, насърчаваща здравето.  Изследванията показват, че кафето помага не само за увеличаване на енергията и изостряне на ума,  но е и важен източник на антиоксиданти.
За да се извлече максимална полза и сведе до минимум потенциалния риск за здравето, жизнено важно за хората е  да бъдат селективни относно кафето, което консумират.

Кафето: Неочаквано полезна храна за добро здраве

Ключът към изключителното съдържание на антиоксиданти в кафето се крие в средата, в която расте, и начина за прибиране на реколтата. Растението кафе расте в някои от най-горещите и най-високи региони в света, често пъти близо до екватора, а за негова родина се смята Африка. Тези тежки климатични условия принуждават кафето да създаде прекрасните антиоксиданти, които го предпазват от високите нива на ултравиолетово лъчение.

Изследванията са установили, че средно-печено кафе запазва най-високите биоактивни свойства на зърното в сравнение с тъмното кафе. Независимо дали кафето съдържа кофеин или не, това не влияе на антиоксидантните му нива.

Както се оказва, кафето е водещ източник на антиоксиданти в американска диета. Джо Винсън, професор по химия в университета в Скрантън в Пенсилвания, отбелязва: „Въпросът е, че хората приемат най-голяма част от антиоксодантите от напитките, а не от обратно разпространеното мнение.“ Изследванията на екипа му установяват, че възрастен човек консумира 1299 мг антиоксиданти от кафето дневно в сравнение с 294 мг от чая, който е вторият претендент по съдържание на антиоксиданти. Бананите са следващи с 76 мг.

Кафето е не само богат източник на антиоксиданти, но и спомага за облекчаване и на други здравни проблеми. Проучванията показват, че лицата, които приемат по 1-2 чаши кафе на ден страдат по рядко от депресия и тревожност от тези, които се въздържат от напитката. Тези, които се борят с астма и диабет тип II също показват подобрение при ежедневна консумация на кафе в умерени количества.

Избегнете потенциалната опасност чрез вземане на информирани решения

Кафето е известно с неговата токсичност, поради опасно нарастващите практики за химическа обработка. Коктейл от вредни вещества, които обикновено се използват при отглеждането на кафе включват: циперметрин, диазинон, ендосулфан и метил паратион. Силно токсични при поглъщане, тези химикали застрашават и здравето на работниците, както и на природата. Печенето допълнително засилва действието на тези отрови върху кафето. В много случаи, опасни разтворители се използват и при приготвянето на безкофеиново кафе.

За да избегнете токсичните химикали и да се наслаждавате на здравословните ползи от кафето, ви призоваваме да консумирате само органично кафе. За безкофеиновото кафе, така наречената „swiss water processing“, при която за обработката на кафето се използва чиста вода, е добра и безопасна алтернатива на химическите разтворители. Съществува и така нареченото подсилено кафе, при което към зърната на кафето са добавени допълнителни антиоксиданти, извлечени от зелен чай, нар, грозде, акай, боровинки, и по този начин се получава мощна антиоксидантна напитка.

Важно е да се отбележи, че заради кофеина, кафето може да представлява реална заплаха от пристрастяване. Този риск може да бъде избегнат с избора на безкофеиново кафе.

Чрез умерена консумация и избор на  висококачествено органично кафе, потребителите и ентусиастите за здравето си, могат напълно да се насладят на пиенето на кафе, както и на положителните ефекти, които то оказва върху здравето.

 

Автор: Carolanne Wright

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×