(NaturalNews) Как растение, което се отглежда толкова лесно и е с толкова много приложения, първоначално отглеждано в Китай около 6000 г. пр. Хр., става незаконно? Дори първоначалната Декларация за Независимост на САЩ е написана на хартия от коноп.

Конопените влакна са се използвали за платна и въжета за морски плавателни съдове по време на 17-ти и 18-ти век. До началото на 20 век премахването на конопените влакна на ръка е твърде дълго и бавно и конопът трудно се конкурира с други индустрии, задвижвани от процъфтяващата машинна ера.

Но при избухването на Първата световна война германски емигрант в Калифорния, Джордж Шлихтен, изобретил и тествал успешно първия конопен декортикатор, който може механично да отделя влакната от конопа бързо и ефективно.

Членове на вестник на САЩ, магнат по онова време, EW Scripps, показат някакъв интерес в използването на декоратора на 100 акра парцел от коноп, близо до Сан Диего, за хартиен източник на Scripps. Икономически обстоятелства и войната обезсърчават техните планове.

В късните 1930г., издания на Popular Mechanics и Mechanical Engineering възкликват, че конопът в момента може да се превърне в индустрия за милиарди долари, заради декоратора за коноп, правейки го да изглежда като ново изобретение, въпреки че е било там от 1917 г.

Но тези появяващи се отново заглавия може да са мотивирали индустриалните и банкови гиганти с връзки в администрацията на Рузвелт да се отърват от конопената заплаха за техните интереси. Това води до Закона за облагането на марихуаната от 1937 г., първата стъпка в смачкването на конопената индустрия.

Дори Американската Медицинска Асоциация беше изхвърлена, заради това законодателство, защото конопени тинктури и масла са били предписвани за редица заболявания.

Невероятните ползи на конопа

(1) Лекарствени: Медицинската марихуана или ядивен канабис и ТНС конопени масла са проучвани от международни реномирани лаборатории и клиники, заради техните лечебни свойства, особено по отношение на рака, в продължение на десетилетия.

Според основателя на GreenMedInfo, Сайер Джи, „В действителност, проектът GreenMedInfo.com е открил 129 отделни категории заболявания, които могат да се възползват от това забележително растение до този момент, и нови изследвания се добавят всяка седмица.“

Класифицирането на марихуаната като наркотик е лъжа, която се поддържа от Отдела за Борба с Наркотиците на Министерството на Правосъдието, за да се счита за незаконно, заради бизнеса им за арестуването и съдебно преследване на мирни потребители на марихуана.

Тогава се появява един канадец, Рик Симпсън, който лекува съседите си в Нова Скотия със собственото си масло от канабис или коноп.

(2) Храни: Конопеното семе и масла са изобилен източник на перфектно балансирани омега-6, омега-3 и омега-9 мастни киселини. Високото ниво на основни протеини аминокиселини, които осигурява конопът, предлагат по-био-наличен пълноценен протеин от повечето други източници на протеин, растения или животни.

(3) Облекло: Платът от коноп е по-здрав и дава възможност за по-добра вентилация, отколкото дори и памука. Можете да си купите конопено облекло и днес. Узаконяването на конопа ще намали разходите за внос на конопени влакна.

(4) Пластмаси: Около 1940г. Хенри Форд построил „растителна кола“ с предимно конопени влакна, с изключение на задвижването, разбира се. Шасито е било толкова здраво, че двама мъже с чукове и брадви не са успели да го строшат.

Правилно произведени пластмаси от коноп са 100% биоразградими и могат да заменят всички, базирани на петрол, химически опустушаващи пластмаси.

(5) Строителни материали: Различни видове строителни материали от коноп, по-силни и по-леки от дърво и бетон, с по-добри изолационни качества, са били използвани наскоро за жилищно строителство.

(6) Хартия: Вместо обезлесяването на дърветата за фабрикуване на хартия с разяждащи химикали, процес, който създава безброй екологични проблеми, конопените влакна могат да бъдат използвани за производство на хартия. Те са били използвани за производство на хартия преди обработката на дървесна маса. И качеството на хартията се смята за ненадминато от мнозина.

(7) Селско стопанство: Конопът е издръжливо растение, изисква малко вода и никакви синтетични торове или хербициди. Той е идеален за сеитбооборот, защото помага за заздравяването на почвата. В сравнително топъл умерен климат може да се сее и да се бере два пъти годишно.

Заради  лесното му отглеждане и събиране на реколтата с по-малко режийни, той е перфектна реколта за малки ферми с малко средства. Сенаторът на Кентъки Ранд Пол настоява за законопроект за легализиране отглеждането на индустриален коноп. Това вече се случва в Колорадо.

Източник: http://www.naturalnews.com/040771_hemp_legalization_industrial_uses.html#ixzz2WJvyY0P6

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *