(NaturalNews)

В традиционната китайска медицина (ТКМ) пролетта е време за подмладяване и възстановяване. Природата отразява това като възвръща зеленината, цветята разцъфват и птиците изпълват въздуха с празнично пеене.

Ние също трябва да следваме това сезонно събитие чрез практикуване на диета за прочистване и подмладяване. ТКМ съпоставя пролетта с черния дроб. Храни, които помагат  прочистването на черния дроб са  билки от глухарче и бял трън като добавка екстракт или чайове.

Храните, които се берат през пролетта, са най-подходящи. Уверете се, че са биологични.

Ето седем съвета за пролетни храни

(1) Сладки картофи или Ямс са целогодишни суперхрани. Не много хора са наясно колко много хранителност има в тези евтини зеленчуци, но те са пълни с хранителни вещества. И ТКМ ги включва в списъка с пролетни храни.

Ето начин да ги приготвим като вкусно ястие, което е в състояние да оцелее като остатък за бърза и вкусна закуска.

Първо обелете един или два сладки картофа или ямс (за предпочитане), след това ги нарежете на средно големи медальони. Поставете ги във вода и варете, докато омекнат достатъчно, за мачкане на пюре. Излейте водата и мачкайте до пълно омекване.

Добавете парче биологично масло, изцедете един здравословен  лимон и внимателно добавете малко биокленов сироп върху пюрето, без да го подсладявате прекалено. Разбъркайте добре и опитайте. Запазва вкуса си след няколко дни в хладилника, без претопляне.

(2) Артишокът е действително сроден с магарешкия бодил и съдържа същата активна съставка, която се използва като тоник за черния дроб, силимарин. Също така съдържа цинарин, растително хранително вещество, което поддържа здравето на черния дроб.

Разбира се, винаги можете да закупите консервиран артишок, но е по-добре да го купувате пресен и да го подготвяте сами чрез премахване на външните листа и запарване на вътрешноста.

(3) Чесънът има толкова много ползи за здравето, че е трудно да се изброят всички от тях. Но той е сред списъка на ТКМ на подмладяващи чернодробни храни.

Един от начините да се консумира лесно суров е, нарязване на три скилидки и смесване с няколко парченца авокадо гарнирани с маслини и магданоз (за да потуши миризмата). Добавете зехтин, лимон или оцет и морска сол.

(4) Черешите са друга пролетна храна, за която традиционната китайска медицина казва, че помага за облекчаване на застоялостта на чи (фината енергия) на черния дроб.

(5) Аспержи се появяват на няколко различни списъци с пролетни суперхрани. Те са с високо съдържание на витамини от група В, фолиева киселина, калий, рутин, селен и витамин К. Аспержите помагат за регулиране на кръвното налягане и подсилват функцията на бъбреците.

Най-добре е да изберете по-тънките стъбла аспержи и да готвите само върховете, а не коравите ниски стъбла, ако искате да увеличите аромата.

(6) Праз е друга пролетна суперхрана с високо съдържание на сулфиди, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и понижават високото кръвно налягане. Тези съединения също така предпазват от рак на дебелото черво и простатата.

Празът подсилва здравето на очите със съдържанието си на лутеин и зеаксантин, също е богат източник на ключови минерали и витамин К.

(7) Бобът Фава е друга наситена с хранителни вещества храна, която обикновенно се бере през пролетта. Той е с високо съдържание на фибри и е ниско калоричен, идеален за използване в диети за отслабване след задоволяващите зимни храни.

Боб Фава допринася за здравето на сърцето и стабилизира кръвната захар. Също като другия боб има голямо разнообразие на опциите за сервиране, топъл или студен.

Източник: http://www.naturalnews.com/040163_springtime_superfoods_nutrition.html#ixzz2SBiKVjxu

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×