(NaturalNews)

Просто е невероятно как природни билки и храни могат да имат множество чудесни ползи за здравето! Вземете за пример женшена (обикновено корейски/азиатски червен женшен или панакс женшен), той отговаря на неговото описание като лекарство за всичко (на гръцки Панакс означава „лекува всичко“)! Добавете и друга полза за здравето в списъка! Наскоро публикувано изследване в Хранителни вещества е показало, че женшенът може да помогне за лечение и предотвратяване на грип!

Проучването

Изследването установява, че използването на червен женшен дневно в дългосрочен план може да предотврати ефектите на грип А. Инфлуенца е смъртоносно респираторно заболяване, което засяга милиони хора всяка година с нови щамове, които имат способността да се разпространяват бързо по целия свят! Ежедневно перорално приложение на червен женшен в дългосрочен план подобрява оцеляването на белодробните епителни клетки, заразени с грип, като също намалява и свързаното с това възпаление! Изследователите предполагат, че това би могло да се дължи на имунно-модифициращите ефекти на червения женшен, които предотвратяват или намаляват симптомите на грипа!

Шест други невероятни ползи

Женшенът е установен, че има редица други невероятни ползи! Въпреки че има десетки (ако не и стотици), по-долу са шест допълнителни употреби на женшена (най-често на корейския/азиатския червен женшен).

Обръща увреждането на белия дроб от астма: Поради сериозните странични ефекти от сегашните терапии на астма, като например остеопороза и катаракта, учените търсят по-добри алтернативи. Една обещаваща алтернатива е публикувана в списание Протоколи на алергии и астма. Това изследване установява, че мишки, на които е бил даван женшен дневно, имат намаляване на симптомите на хронични увреждания на белия дроб, свързани с миша астма. Това би могло да бъде едно бъдещо лечение за страдащите от астма хора.

Предотвратява лош дъх: Проучване от 2009 г., публикувано в списание Храносмилане установява, че червеният женшен може да помогне за предотвратяване на лош дъх, който е свързан с бактерии Хеликобактер пилори. В действителност, след 10 седмици на добавки лошият дъх е напълно намален!

Ефективно срещу затлъстяване: Проучване, публикувано в списание Изследване фитотерапия установява, че съставка в червения женшен, Ginsenoside Rg3, помага за потискане на клетките да не завършват съхраняване на мазнини. Също така, било е установено, че когато на мишките се прилага орално див женшен, те имат загуба на телесното тегло, в сравнение с мишки от контролна група!

Намалява симптомите от алергии: Проучване от 2012 г., публикувано в списание Изследвания по алергии, астма и имунология, установило, че ферментирал червен женшен има способността за намаляване на симптомите на алергия, като намалява възпалението! Противовъзпалителната способност на ферментиралия червен женшен се определя, като на участниците се дават шест 250- милиграмови хапчета от ферментирал червен женшен на ден! Установено е, че намалят техните симптоми на алергия и подобряват качеството на техния живот!

Бори умората: Женшенът е естествен усилвател на енергията и може да се използва за помощ в борбата с умората и дава енергия за пациенти с рак и множествена склероза! Изследователи от Клиниката Мейо установяват, че дневна доза от Уисконски женшен (поне 1000 мг) може да подобри качеството на живот на пациенти с рак, като се бори с умората и подобрява тяхната енергия!

Стимулира растежа на косата: В продължение на векове, китайците са използвали женшен за лечебни цели и често това е една от тях. Женшенът може да помогне на организма да се адаптира към стреса! Стресът е известен фактор за загуба на коса (заедно с редица други неща). Можете да намерите много шампоани, които имат женшен в тях или също така, можете да вземете добавка от женшен устно!

Странични ефекти от женшен

Както при всяка друга хранителна препоръка, винаги е добра идея да се консумира в умерени количества! Има няколко съображения, които трябва да имате предвид преди да започнете да допълвате женшен към вашата диета. Първо, има някои общи странични ефекти на неспокойствие, повишена сърдечна честота, главоболие/виене на свят и гадене, които могат да съпътстват добавките от женшен. По същия начин, ако вие сте на лекарства за сърдечно-съдови заболявания или за съсирване на кръвта, не трябва да вземате женшен, поради отражението му върху кръвното налягане и сърцето (консултирайте се с вашия лекар преди да приемате женшен).

Заключение

Женшенът е наистина удивително растение и отговаря на своето име като лек за всичко! Въпреки че се е използвал като лекарство за най-малко 5000 години, все още откриваме негови употреби! Следващия път, когато изпитвате нещо от умора до загуба на коса, погледнете към този природен лек за всичко!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. Anderson

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *