(NaturalNews) Учените нутриционисти винаги са насърчавали ефектите на диета, пълна с плодове и зеленчуци в естествената им форма. Хвалят множеството защитни флавоноиди и фибри, предоставяни от тези природни чудеса. Повечето хора ще бъдат впечатлени от най-новите изследвания, които показват, че яденето само на седем дневни порции плодове и зеленчуци е достатъчно, за да се намали риска от смъртност по всякакви причини с повече от 40 на сто в сравнение с тези, които ядат една порция на ден. Въпреки, че това е внушителна цифра, би било интересно да се определи защитния ефект на хранене с 10 до 12 дневни порции, както се препоръчва от много алтернативни практикуващи нутриционисти.

Изследователски екип от University College London са изучавали хранителните навици на 65 226 души, представители на населението на английскоговорящите, в периода между 2001 г. и 2013 г. Те установяват, че колкото повече плодове и зеленчуци хората са яли, толкова по-малко вероятно е те да умрат в ранна възраст. Публикуваните резултати в списанието Journal of Epidemiology & Community Health показват, че яденето на седем или повече порции намалява специфичните рискове от смърт от рак и сърдечно-съдови заболявания, съответно с 25 % и 31% . Интересното е, че изследването показва също, че зеленчуците имат значително по-големи ползи за здравето, отколкото плодовете.

Плодове и зеленчуци в естествения им вид драстично увеличават естествената продължителност на живот при хората

За провеждане на изследването си, екипът анализира данни, като начин на живот, от годишните национални здравни изследвания за Англия между 2001 и 2008 година. Данните на повече от 65 000 произволно избрани хора на възраст между 35 и повече години, са били оценени за проучването. В хода на проучването, 4399 от проследяваните хорат (6.7% от извадката) са починали.


Зеленчуците предлагат повече защитни ползи, отколкото плодовете. Яденето на 2-3 порции зеленчуци на ден е свързано с 19 процента по-нисък риск от смърт, докато за еквивалентния прием на плодове са предвидени само 10 процента по-нисък риск от смърт. Водещият на изследването Д-р Оинлола Оебоде коментира: „Ние всички знаем, че яденето на плодове и зеленчуци е здравословно, но размерът на ефекта е потресаващ. Ясното послание тук е, че колкото повече плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-голяма е естествената продължителност на живота, като зеленчуците имат по-голям ефект, отколкото плодовете. “
Това изследване демонстрира не само, че не е имало полза за здравето от пиенето на плодови сокове или консервирани плодове, но също така, тези преработени продукти, действително са довели до един тревожен ръст със  17 процента на общата смъртност, което вероятно се дължи на прекалено големите количества захар.

Д-р Оебоде заключава: „Нашето изследване показва, че хората, следващи нашите съвети за ядене на плодове и зеленчуци, ще пожънат огромни ползи за здравето. Въпреки това, те не трябва да се чувстват разколебани от голяма цел – седем порции на ден. Каквато и да е отправната точка, винаги си струва да се консумират повече плодове и зеленчуци. В нашето изследване дори и тези, които ядат по 1-3 порции имаха значително по-малък риск в сравнение с тези, които ядат по-малко от една.“ Това проучване потвърждава предишни доказателства, че натурална хранителна диета, в допълнение към ограничаване на захар и пържени храни, може значително да увеличи нормалната продължителност на живота при хората.

Източник: http://www.naturalnews.com/044805_fresh_produce_nutrition_mortality_risk.html#ixzz2zaVW75iL

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×