(NaturalNews)

Ева О. Шауб е изкарвала трудно всеки ден, преди да изчерпи енергията си. Тя е считала това за нормално, като се е съгласявала с всички телевизионни реклами, които постоянно се опитват да продават енергийни стимулиращи продукти. Но след като е погледнала отвъд така наречените обещания на енергийните напитки, Шауб е открила истинския виновник: добавените захари.

За да качат семейството си на пистата за по-добро здраве, те са решили да премахнат добавените захари от диетата си за една цяла година. Тя обяснява: „Ние не ядяхме храни, освен ако сладостта не беше прикрепена към първоначалния си източник“.

Опасностите за здравето от добавената захар

Изследвания са показали, че хората, които ядат над 21 процента от дневните калории от добавена захар, може да удвояват  свързания със заболяване на сърцето риск от смърт, в сравнение с лицата, които получават по-малко от 10 процента от техните калории от добавени захари. Старшият учен от Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC) Куан Янг казва: „Рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване се увеличава експоненциално с увеличаването на консумацията на добавена захар.“

То също е фактор, допринасящ за епидемията от затлъстяване, увеличавен риск от диабет тип 2 и инсулт и може да доведе до високо кръвно налягане.

Освен това, твърде много захар може да навреди на зъбите. Американската Асоциация на зъболекарите предупреждава, че в допълнение към причиняването на кариеси, има връзка между диабет и пародонтоза, тъй като диабетът води до повишаване на съдържанието на глюкоза в слюнката, което създава благодатни условия за развъждане на устни бактерии.

Здравните ползи от пропускане на добавени захари за една година

И така, какво изпитва семейство Шауб по време на едната година без добавени захари?

1) Повишена енергия. Яжте храни само с естествени захари. Шауб заявява,  „колкото по-дълго продължих да ям храни без добавена захар, толкова по-добре и по-енергична се чувствах.“

2) Подобрено усещане за вкус. Част от споразумението на семейството по време на този едногодишен „тест“ е позволяването на един захарен десерт всеки месец. Шауб обяснява, че когато  настъпил рожденият ден на мъжа ѝ, тя не само, че не се е наслаждавала на пая си, но дори не е могла да го довърши.

3) По-малко болни дни. Шауб е наблюдавала, че нейната дъщеря е била в училище по-често. Тя е пропуснала само два дни в годината, в която са премахнали добавените захари от диетата си, в сравнение с 15 пропуснати дни за предишната година, когато са консумирали добавени захари.

„Изглежда, че моето тялото ми благодари за това,“ казва Шауб за промяната. „Ние се разболяваме по-малко и оздравяваме по-бързо.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *