(NaturalNews)

Екстрактът от борова кора показва изключително обещание като терапевтично средство, използвано за стабилизиране на кръвната захар и стимулиране на имунитета. Специалната група от антиоксиданти проантоцианидин в боровата кора са отговорни за нейните положителни ползи за здравето. Екстрактът от борова кора има силен антиоксидантен потенциал и сила, повишаваща имунитета.

Екстрактът от борова кора се прави от кората на морски бор (Pinus pinaster), която съдържа проантоцианидини. Тези дървета растат в региона на Средиземно море, включително Португалия, Испания, Франция, Мароко и Италия. Патентован екстракт от кората на морски бор се нарича Пикногенол, който се състои от 65-75% проантоцианидини.

Проантоцианидините са група от водоразтворими полифеноли биофлавоноиди, които се състоят от фенолни киселини, катехин, таксифолин и процианидини. Подобен проантоцианидин антиоксидантен комплекс се намира в гроздовите семена, но се различава леко от Пикногенола. Тези антиоксиданти се откриват също в по-малка степен в канелата, какаото и червеното вино. Намират се в кожите и семената от ябълки, боровинки, грозде, череши и сливи.

Подобрява микроциркулацията при диабетици

Пикногенолът  спомага за стабилизиране  нивата на кръвната захар и намалява възпалението. Проучване от 2009 г., публикувано в Списание по очна фармакология и терапия показва, че добавка от Пикногенол е в състояние да подобри микроциркулацията, оток на ретината и зрителна острота при лица, страдащи от диабетна ретинопатия. Изследвания през последното десетилетие показват, че Пикногенолът предпазва и подобрява визията на пациенти с диабет.

Пет големи клинични проучвания с над хиляда пациенти с диабет, използващи пикногенол, водят до забележими подобрения в зрителната острота. Учените потвърждават, че проантоцианидин комплекс помага да се запечатат спуканите капиляри в очите. Това възпрепятства развитието на загуба на зрението при пациенти, страдащи от диабетна ретинопатия.

Подобрява продължителноста на концентрацията

Проучване от 2006 г., публикувано в Европейска детска и юношеска психиатрия, показва, че екстрактът от борова кора има положителен ефект върху децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Това двойно сляпо проучване е било върху 61 деца, приемащи или 1мг/кг/ден пикногенол или плацебо в продължение на четири седмици, като групата с пикногенол вижда значителни подобрения във вниманието, концентрацията и зрително-моторната координация.

Подобрява имунната координация

Проучване от 2010 г., публикувано в Изследвания по фитотерапия, показва, че добавки от пикногенол подобряват симптомите при хора с алергичен ринит. Тези хора обикновено имат голямо повишение на имуноглобулин Е (IgE) при излагане на цветен прашец от бреза. Групата, получаваща добавки от пикногенол, значително намалява нивата на имуноглобулин Е, показвайки по-малко алергични реакции към цветния прашец от бреза от групата на плацебо.

По-ранно изследване, публикувано през 2007 г. в Изследвания по фитотерапия показва, че добавките от пикногенол инхибират пролиферация на ракови клетки на яйчниците, индуцирана от талк. Талкът е козметично средство, което заедно с неправилно хранене и начин на живот се свързва с образуването на ракови клетки в яйчниците. Добавките от пикногенол значително намаляват образуването на реактивни кислородни видове в яйчниковите клетки и намаляват възпалението и образуването на ракови клетки.

Боровата кора като стимулатор на Th2

Някои природни лекари етикетират екстракта от борова кора като селективно стимулиращо средство на Th2 (Т-хелпери тип 2). Въпреки че това все още не е доказано чрез изследвания, има различни казуси, показващи, че боровата кора може да има този ефект. Тази билка ще бъде много полезна за хора с господстващо положение на Th1 (Т-хелпери тип 1), тъй като ще помогне за балансиране на имунната система.

Препоръчително е за лица с доминиращи условия на Th2 да направят предизвикателство на добавката, където умишлено да видят как ще реагира тялото им на екстракта от борова кора или друго стимулиращо Th2 съединение, преди да го използват с необмисленост. Ако се докаже чрез кръвен тест на цитокин или чрез предизвикателство на добавката, че имат доминация на Th2, е най-добре да се избегне екстракта от борова кора.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *