Дефицитът на витамин В12 е изключително често срещано явление и може да доведе до сериозно увреждане на здравето на човек, ако не се лекува. За съжаление, недостигът на В12 е често труден за диагностициране, тъй като симптомите на този проблем са общи за много други заболявания и разстройства. Често, когато симптомите са леки, не им се обръща внимание, което води до липса на лечение и по-нататъшно влошаване на проблема.

Защо Витамин B12 е толкова важен?

B12 е един от най-сложните и критичните елементи, които консумираме. Той играе важна роля в образуването на червените кръвни клетки и ДНК синтеза. Също така е от решаващо значение за здравословната неврологична функция. Той се включва в провеждането на нервните импулси и формирането на миелиновата обвивка, която помага на мозъка и нервната система да функционира правилно.

Кой е изложен на риск от дефицит на В12?

Дефицитът на В12 често засяга хора над 60-годишна възраст, но е също изненадващо често срещано сред по-младото население. Витамин B12 се намира естествено само в животински продукти, като морски дарове, миди, червено месо, млечни продукти и яйца. Ето защо вегетарианците обикновено се считат за по-податливи на недостиг на В12.

Има спорове около това дали B12 може да бъде получен от почвата, като не се мият зеленчуците преди консумация. Други пък смятат, че B12 се рециклира в червата на човека.

Когато хората следват диета на растителна основа, мнозина ще консумират много храни с добавена синтетична форма на B12, като например житни растения или обогатени соеви продукти. Други ще вземат добавки.

Има някои лекарства, които могат да ви поставят в по-висок риск от развитие на В12 дефицит, така че се уверете, че обсъждате всички лекарства, които приемате, както и техните странични ефекти с вашия лекар.

Кои са най-честите симптоми на В12 дефицит?

Има множество симптоми, свързани с недостиг на B12, ето защо е важно да се направи цялостен кръвен тест, ако проявявате някои от тях. Някои от най-честите признаци на това състояние включват умора, депресия и слабост. Можете също така да изпитате загуба на апетит и последваща загуба на тегло.

Може да забележите, неврологични промени, като скованост или изтръпване на крайниците, затруднено поддържане на баланс и лоша памет. В тези случаи, ранната диагностика е изключително важна, за да се предотврати трайно увреждане на нервната система. Други симптоми включват диария или запек, бледа кожа, задух, подуване на езика и кървене на венците. За родителите е важно да се знае как да разпознават B12 дефицит при кърмачета. Симптомите могат да включват двигателни разстройства, изоставане в развитието и мегалобластна анемия.

Как се лекува дефицит на В12?

За щастие, повечето случаи на В12 дефицит могат да бъдат лекувани сравнително лесно, с извършване на промени в диетата или приемане на добавки. Вашият курс на лечение ще зависи от това какво причинява дефицит на B12 в тялото ви. Ако вашето състояние е предизвикано от липсата на вътрешен фактор, може да бъдете диагностицирани с пернициозна анемия. Вътрешният фактор е протеин, който помага да отдели B12 от храни и да го абсорбира в кръвта. Когато вътрешният фактор не функционира правилно, може да се наложи да получите инжекции, за да се нормализират нивата на витамин В12, в противен случай пластири се използват като следващото най-добро средство.

 

Автор: Antonia

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

2 thoughts on “Симптоми при дефицит на витамин В12”

Напиши коментар

Добави обява

×
×