(NaturalNews)

Синдромът на раздразненото черво (IBS) е сред най-често срещаните необясними заболявания, които измъчват хората в богатите страни като Съединените щати. Не е известна причината за болестта, нито има определени познати рискови фактори, предизвикащи изблиците при тези, които вече са развили синдром на раздразненото черво.

Данните сочат, че диетата може да играе важна роля, особено при контролирането на внезапни симптоми. Но малко изследвания са правени за приноса от специфични хранителни вещества.

Но според проучване от 2011, проведено от изследователи от Innlandet Hospital Trust в Норвегия и публикувано в списание Хранителни Изследвания (Nutrition Research), витамин В6 може да играе важна роля за тежкия характер на болестта или може би дори за развитието на Синдрома на дразнимото черво.

Сериозна болка

Между 10 и 20 процента от хората  страдат от Синдром на раздразненото черво в даден момент от живота си. Приблизително половината от тях изживяват първите симптоми преди 35-годишна възраст. Синдромът на дразнимото черво се характеризира с интензивна коремна болка, подуване на корема и газове, спазми и редуващи се пристъпи на диария и запек. Симптомите могат да отслабнат за месеци или дори години и в даден момент да започнат отново.

Няма лек или надеждно дългосрочно лечение на синдрома на дразнимото черво, въпреки че някои фармацевтични лекарства и хранителни практики може да намалят честотата или тежестта на пристъпите.

Силата на витамин B6

Изследователите в проучването от 2011 г.  имат 17 участници, които попълвали ежедневни отчети за това какво ядат, както и записвали появата и тежестта на симптомите на синдром на раздразненото черво, включително коремни болки и дискомфорт, неотложна нужда и подуване на корема, честота на изхожданията и последователност, напъване и непълно изхождане. Средният дневен прием на витамин B6 сред участниците е 0,9 милиграма, малко по-нисък от препоръчителната дневна доза както за жени (1,2 мг / ден), така и за мъже (1,6 мг / ден).

След една седмица учените анализират данните и констатират, че приемът на витамин B6 е бил значително свързан с по-рядки и по-леки симптоми на синдромът на раздразненото черво. Никой друг хранителен елемент не показал какъвто и да е ефект върху симптомите на СРЧ.

Изследователите отбелязват: „Значителна обратна асоциация между приема на витамин B6 и тежестта на симптомите на синдрома на раздразненото черво може да е клинично заключение“.

Витамин В6 играе множество критични роли в организма. Помага да се регулира всичко – от производството на енергия, метаболизма до синтеза и разграждане на аминокиселините. Това е критичен компонент, необходим за производството на ДНК, имунната функция, нерви, мускули и здравето на червените кръвни клетки.

Проучванията показват, че увеличен прием на витамин В6 може да помогне за предотвратяване или облекчаване на най-разнообразни здравословни проблеми, като синдром на карпалния тунел, менструални и предменструални проблеми, депресия, диабет, сърдечни заболявания, HIV, камъни в бъбреците, ендометриоза и сутрешно гадене. В комбинация с витамин В12 и фолиева киселина, витамин В6 може също да ви предпази от болестта на Алцхаймер.

Добри хранителни източници на витамин В6 са зърнени култури, спанак, броколи, банани, диня, жълъд, авокадо, птиче месо и риба.

Като водоразтворим витамин, В6 е обикновено безопасен и е трудно да се предозира. Въпреки това, при изключително високи дози (100 мг на ден или повече) може да увреди нервната система, така че добавянето от нехранителни източници трябва да става с контрола на квалифициран медицински специалист.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *