(NaturalNews)

Повечето хора в днешно време са добре информирани за многобройните ползи за здравето на витамин C и търсят начини да го включат в своите диети, или чрез приемане на добавки, или ядене на повече храни, които съдържат витамина. Въпреки, че много ползи от витамин С са добре документирани, като например способността му да стимулира имунната система, има по-малко известни факти за синтетичния вариант на витамин С или аскорбиновата киселина. Доказано е за аскорбиновата киселина, синтезираният вариант на витамин С, че убива ефективно бактериите, което я прави ефективна за убиване на паразити и инфекции. За съжаление, тя не прави разлика между добрите и лошите бактерии в червата и  убива и добрите бактерии в червата, които са задължителни за добро здраве.

Определение за аскорбинова киселина

Синтетичният витамин С или аскорбиновата киселина, не се среща в природата. Той не расте естествено в растения или дървета и не може да се отглежда във ферма. Може да бъде направен само в лаборатория. Противно на общоприетото схващане, аскорбинова киселина и витамин C не са едно и също нещо. Аскорбиновата киселина не е пълен витамин, а само външния слой на целия комплекс, известен като витамин С. Целият комплекс на витамин С, както е установен в естествените източници на храна се състои от следните елементи:

– Биофлавоноид рутин (витамин P) фактор K

– Фактор J фактор P Тирозиназа

– Аскорбинова киселина Аскорбиноген

Всички тези елементи трябва да присъстват, за да може тялото да абсорбира и да се възползва от витаминния комплекс. Тъй като синтетичната аскорбинова киселина не съдържа пълния комплекс, тялото ви трябва или да събере липсващите компоненти от запасите на организма, или просто да елиминира аскорбиновата киселина от тялото чрез урината, без да има полза за организма.

Ще откриете аскорбинова киселина във всякакви видове продукти, от добавки витамин С до бутилирани напитки, чай и плодови сокове. Простият и ясен метод за да потвърдите присъствието й в даден продукт е да прочетете съставките на етикета. Въпреки това, Алън Майер, основател на AGM храните в Бризбейн, Австралия, открива, че много пъти аскорбиновата киселина може да бъде в храните, макар и да не е в списъка със съставки на етикета.

Свойствата, неутрализиращи микробите на аскорбиновата киселина и източника й на произход

Г-н Майер следва една рецепта, за да направи ферментирала ябълкова напитка. Рецептата изисква чист ябълков сок. Така че той си купува бутилка био ябълков сок. След като прави някои тестове на получената смес, той открива, че ябълковият сок е убил приятелските микроби в нея, въпреки че според етикета върху бутилката, не е имало нищо в сока, освен био ябълки. Той повтаря процеса отново, за да потвърди, че не е било просто случайност и разбира, че микробите са били унищожени още веднъж. След обаждане на компанията производител той разбира, че те са добавяли аскорбинова киселина в сока като консервант, за да убие бактериите. За съжаление, аскорбиновата киселина не убива само вредните бактерии, но също така и полезните бактерии. Аскорбиновата киселина има същия ефект в тялото ни, както в сока.

Аскорбиновата киселина се синтезира от царевичен сироп. Така че не трябва да сме загрижени само за въздействието върху чревната флора, но и за произхода от потенциално катастрофална ГМО царевица. В днешни дни, ако не можете да потвърдите, че царевично-базираната храна, която консумираме е био, рискувате поглъщането на ГМО царевица и рискове за здравето, които са добре известни на нашите читатели.

Истинското решение за витамин C

Естествено срещащ  се витамин С се намира в много плодове и зеленчуци. Витамин C има навика да се разгражда при нагряване. Това означава, че когато храната се загрява, витаминът се разгражда и става безполезен. Тъй като пастьоризацията е форма на загряване (варене да  се убивят бактериите), следователно натуралният витамин C комплекс  отпада от пастьоризираните напитки. Аскорбиновата киселина е изобретена като синтетична замяна на естествената форма на витамин С, който се разрушава от топлината. За съжаление, аскорбиновата киселина, просто не може да замени истинския, естествен витаминен комплекс. Като добавите към това и неутрализиращото бактериите поведение на аскорбиновата киселина, която разрушава критичните за здравето полезни микроби, имате вещество, което ще е по-добре да се избегне.

И така, какво е решението на всичко това? Нещото което трябва да направите е да избегнете добавките на витамин С, пастьоризираните продукти, както и предварително бутилирани чайове и сокове, съдържащи аскорбинова киселина. Приемайте витамин С от естествени, органични сурови плодове и зеленчуци. Някои от храните, съдържащи най-високи количества на витамин С са:

– Ягоди

– Цитрусови плодове

– Череши Ацерола (пресни или на прах)

– Касис

– Папая

– Киви

– Камби

– Гуава

– Пъпеш

– Брюкселско зеле

– Къдраво зеле (Кейл), спанак

– Броколи

– Карфиол

– Домати

Още веднъж, не забравяйте да консумирате храните в суров вид. Ако се нагряват натуралният витамин C комплекс се унищожава.

Източник: http://www.naturalnews.com/040147_vitamin_C_ascorbic_acid_synthetic_vitamins.html#ixzz2S65PQTZr

Автор: Zach Calantini-Miller

Превод от английски на български

By admin

4 thoughts on “Синтетичният витамин С или аскорбинова киселина, убива полезни пробиотични бактерии в червата”
 1. Каква е ползата от плодовете и зеленчуците, а не от витамините от аптеката и готовите сокове?
  Нека всеки сам си отговори на този въпрос .

 2. На кой му пука, да се върти оборот в банката хората не са толкова важни.

 3. Много добра статия.
  Само бих искала да поправя малка грешка в превода:
  „В днешни дни, ако не можете да потвърдите, че царевично-базираната храна, която консумираме е био, рискувате поглъщането на ГМО царевица и рискове за здравето…“

  Ако храната е БИО това НЕ Е гаранция, че не е ГМО, а че не е третирана с допълнително пестициди.
  Ако искате да сте сигурни, че не е ГМО тя трябва да е ОРГАНИЧНА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *