мед-буркан-билки

Ябълковият оцет започва живота си като ябълков сок. След това ферментира два пъти с мая. Най-забележителен е със силния си кисел вкус, който се дължи на основната му съставка оцетна киселина. Тя е веществото отговорно за ползите за здравето на ябълковия оцет.

Междувременно медът е сладко и вискозно вещество, което се произвежда от пчелите и се съхранява в пчелни пити. Това е смес от глюкоза и фруктоза, със следи от прашец, микроелементи и антиоксиданти.

Макар че обикновено се консумират отделно, напоследък тенденцията е да се смесват мед и ябълков оцет. Киселинността на последното допълва сладостта на меда. Междувременно отделните им хранителни вещества показват мощни ползи за вашето здраве.

Ползи от мед и ябълков оцет

Колкото и популярна да е тенденцията за смесване, проучванията засега се фокусират върху двата продукта поотделно. Все пак дълбокото гмуркане в ползите за здравето им ще покаже защо смесването на мед и ябълков оцет е полезно за здравето.

1. Ябълковият оцет може да помогне за отслабване

Ябълковият оцет е свързан със загуба на тегло. Проучване върху възрастни със затлъстяване установява, че тези, които приемат две супени лъжици ябълков оцет, разреден в напитка от 500 ml дневно, имат най-голяма загуба на тегло в сравнение с две контролни групи. Освен това те са имали и 0,9% намаление на телесните мазнини.

В действителност се смята, че оцетната киселина, активната съставка в оцета, намалява натрупването на мазнини и помага за контролиране на кръвното налягане.

Освен това ябълковият оцет също може да ви накара да се чувствате по-сити за по-дълго. Това е така, защото той забавя усвояването на хранителните вещества от храните в кръвта.

2. Медът и ябълковият оцет могат да помогнат при алергии и симптоми на настинка

Медът и ябълковият оцет се считат за естествени антимикробни средства. Медът, например, може да помогне за успокояване на сезонните алергии чрез следи от цветен прашец и растителни съединения. Дори симптомите на алергичен ринит и сенна хрема могат да бъдат облекчени чрез мед.

Проучванията също така предполагат, че медът може да помогне за облекчаване на кашлицата при деца. Едно проучване установява, че медът може да бъде ефективен начин за намаляване на тежестта и честотата на нощна кашлица при дете.

От друга страна, ябълковият оцет съдържа пробиотици, които са полезни за добрите бактерии в червата. Тези бактерии помагат в храносмилането и играят роля за повишаване на имунитета. По този начин използването на ябълков оцет може да ви помогне да се преборите с настинка.

3. Медът и ябълковият оцет могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето

Хлорогенната киселина в оцета е свързана с намаляване на нивата на лошия холестерол, което впоследствие може потенциално да намали риска от сърдечни заболявания.

Освен това ябълковият оцет може да намали възпалението и да намали вероятността от натрупване на плака в артериите. Това може да запази здравето на сърцето и да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания.

Медът, от друга страна, е показано, че понижава високото кръвно налягане при изследвания върху животни. Високото кръвно налягане, заедно с ниските нива на холестерол, е основен принос за развитието на сърдечни заболявания. С полифенолните антиоксиданти в меда, обаче можете да намалите риска от сърдечни заболявания, тъй като тези съединения могат да подобрят кръвния поток, както и да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и окисляването на лошия холестерол.

Като се имат предвид тези ползи, включването на мед и ябълков оцет в храната или в лекарствения ви комплект може да бъде полезно за здравето. И докато са необходими повече изследвания, комбинирането на двете може да създаде чудеса за тялото по начин, който хората едва започват да откриват.

Автор: Virgilio Marin

Източник: www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×