Bpa-Bisphenol-бисфенол

Може би  бихте искали да пропуснете касовата бележка следващия път, когато си купите нещо. Според скорошно проучване над „90% от касовите бележки съдържат химикали, свързани с безплодие, аутизъм и диабет тип 2.“

Химикалът, наричан „Bend-Bending“ /променящ пола/, Bisphenol A (BPA) и „по-здравословната му алтернатива“, наречен Bisphenol S (BPS), се използват в 93% от касовите бележки, които клиентите получават в магазините.

BPS е създаден като заместител на BPA след „нарастващи опасения“, че пластмасовото съединение има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Въпреки това, учените вече имат основание да смятат, че BPS е друг нарушител на хормоните.

BPA и BPS се използват в безброй продукти, като „контейнерите за пластмасови и метални храни, за детергенти, забавители на горенето, играчки и козметика“. BPA може да се намери в бутилки и контейнери за храна за многократна употреба. Междувременно, BPS се използва в продукти за лична хигиена и бебешки бутилки.

Поради опасения, свързани със здравето, BPA бе заменен с BPS. Но има доказателство, че химичното вещество може да „наруши развитието на бебетата в утробата“. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) забрани използването на BPA в бебешки бутилки и Европейската комисия е забранила употребата на химикала до 2020 г.

BPA и BPS се използват и за касови бележки, така че написаното да е по-тъмно и по-лесно да се чете дори без да се използва мастило.

Констатациите разкриват, че хората, които често са в контакт с касовите бележки, като касиери, са уязвими от въздействието на химикалите. BPA реагира с рецепторите на естроген и тироиден хормон. Често се свързва с „безплодие, аутизъм, ADHD, затлъстяване, диабет тип 2, преждевременно раждане и ранно начало на пубертета“.

По-ранни проучвания за токсичните химикали са установили, че касиерите обработват около 30 бележки на час. След като свършат смяната си, тези работници „имат значително по-високи нива на BPA и BPS в кръвта и урината, в сравнение със средния човек“.

Предишни проучвания показват, че BPS може да се намери в урината на 81% от хората, живеещи в САЩ, и че 90% могат да бъдат свързани с допир до касови бележки.

Резултатите от по-ранни проучвания също доказват, че краткият физически контакт с касови бележки води до абсорбиране на BPA или BPS в организма. Това може да се увеличи поне с 10 пъти, ако дадено лице има влажни или мазни пръсти или е използвало лосион или дезинфектант за ръце, преди да докосне разписката.

Според проучване в САЩ, магазинът Best Buy съдържа Pergafast 201, химично вещество, което според твърдението е по-малко токсично от BPA или BPS, а този месец друга верига магазини Trader Joe разкрива плановете си да започне да използва „бележки без химически продукти възможно най-скоро“.

За изследването изследователи от „Екологичния център“, организация с нестопанска цел в Мичиган, изучили общо 207 хартиени касови бележки, събрани от различни фирми от януари до април 2017 г.

Избягване на BPA и BPS в касови бележки и други продукти

За да сведете до минимум експозицията си на тези смъртоносни химикали, следвайте тези съвети:

  • Поискайте електронни касови бележки.
  • Дръжте бележките, така че напечатаната страна да е обърната навътре. Гърбът обикновено не е покрит с химикали.
  • Съхранявайте разписки в плик в портфейла си, за да не ги търкате срещу пари.
  • Не позволявайте на децата да докосват бележките.
  • Винаги измивайте ръцете си, след като докоснете такива бележки.
  • Изхвърлете ги вместо да ги рециклирате, за да не замърсяват рециклирана хартия.
  • Касиерите трябва да бъдат инструктирани да отпечатват касови бележки само при поискване. Те също трябва да „носят ръкавици, да си мият ръцете и да не докосват устата си“.
  • Използвайте само стъклени, керамични или метални съдове за храна и напитки.
  • Не поставяйте пластмаси в микровълновата печка и в съдомиялната машина.
  • Не оставяйте пластмасови бутилки с вода в горещи коли.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×