соево-олио-соя

Соевото олио е вид олио, което се извлича от соята. Процедурата за извличане на олиото от соя обикновено включва използването на жълти соеви зърна. След като зърното се напука, във вътрешността му преминава процес, който определя съдържанието на влага в соевото масло. След това се притиска така, че маслото да излезе. След това екстрахираното олио се пречиства, за да се получи краен продукт, подобен на другите видове растителни масла. Понякога соевото олио се комбинира с други масла, за да се направи хибриден зеленчуков продукт, което го прави един от най-скъпите масла за готвене на пазара.Соевото олио се използва при производството на храни както за дома, така и за търговската мрежа. За готвене у дома, соевото олио работи добре за пържене на храни като пилешко и зеленчуци. Пържената храна получава златисто-кафяв цвят. В допълнение, тя не възпрепятства аромати от всички подправки, които са добавени към храната. Соевото масло също се използва като заместител на други растителни масла при печене. Това масло не влияе на вкуса на другите съставки в рецептата, няма послевкус от соевото масло. Освен това, то може да помогне за поддържането на по-висока степен на влага в торти и сладкиши, което ги прави по-приятни. Соевото масло, заедно с ябълков оцет, сол, черен пипер и други подправки, също се използва за приготвяне на салатни дресинги. Като олио за готвене се използва за пържене, подправяне и печене. Повечето супермаркети днес продават чисто соево олио. Този вид олио често е по-скъпо от други смеси от зеленчукови масла и е почти на същата цена като фъстъчено и маслиново масло.

Вредни ефекти, които могат да бъдат причинени от соевото олио

Соевото олио може да се използва за готвене, но има опасност от това. Според EzineArticles.com соевото олио съдържа токсично вещество, известно като фитохемаглутинин  или PHG. PHG е протеинова молекула, която има способността да аглутинира човешката кръв, което води до забавяне на кръвообращението и образуването на кръвни съсиреци. Той също така се смесва с примеси в кръвта и образува плака по стените на артериите. В допълнение, PHG оказва неблагоприятно влияние върху централната и периферната нервна система, променя активността на хормоните, забавя функцията на жизнените органи, нарушава храносмилането и причинява загуба на паметта. Установено е също, че соевото олио оказва неблагоприятно влияние върху щитовидната жлеза, което води до по-бавен метаболизъм. Соевото олио може също да причини възпаление, тъй като допринася за прекомерното количество на омега-6 в диетата.

Системи на тялото, които соевото олио може да увреди

Има няколко телесни системи, засегнати от соевото олио. То е вредно за храносмилателната и ендокринната система, тъй като е установено, че причинява затлъстяване и диабет въз основа на проучвания върху животни. Това масло е лошо за сърдечно-съдовата система, тъй като може да повлияе на кръвното налягане и нивата на холестерола и да предизвика възпаление. Соевото олио може също да причини рак, защото съдържа полиненаситени мазнини, които лесно могат да се окисляват. Окислението, от своя страна, произвежда вредни съединения, които са опасни за тялото.

Резюме

Соевото олио е вид олио, извлечено от соя. Използва се за пържене, печене и овкусяване.

Соевото олио съдържа PGH, което забавя кръвообращението, образува кръвни съсиреци, променя хормоналната активност, оказва неблагоприятно въздействие върху нервната система, забавя функцията на жизнени органи, пречи на храносмилането и може да причини загуба на паметта.

Соевото масло е вредно за храносмилателната, ендокринната и сърдечно-съдовата система.

Соевото масло може да причини рак.

 

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×