Ползите от сока от целина са известни от древни времена. Целината се счита за една от най-полезните храни, които някога може да консумира, но за да се възползвате от предимствата на тези хранителни вещества, тя не трябва да бъде подлагана на никаква топлинна обработка. Сокът е пълен с фибри и предлага също фолиева киселина, калций, калий и витамин B и C.

Ползи за здравето от пиенето на суров сок от целина

Алкализира тялото

Пиенето на пресен сок от целина неутрализира киселинността, алкализира тялото (стандартната диета формира много киселина) и балансира рН на организма. Леко алкално рН е от съществено значение за доброто здраве (и плодовитостта). Сокът от целина също рехидратира тялото и замества електролитите, така че е фантастична и много по-здравословна алтернатива на много спортни напитки.

Предотвратява Алцхаймер

Проучване от 2006 г. на Университета Вандербилт установява, че пиенето на плодови и зеленчукови сокове повече от три пъти в седмицата може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер със 76%. В изследвания е установено, че Лутеолинът в сока от целина, може да бъде от полза в борбата с деменцията. Причината за това е, че той помага за намаляване на възпалението в мозъка. Хранене с целина или питенето на сок от целина може да бъде превантивна мярка и евентуално лечение на болестта на Алцхаймер.

Сок от целина за борба с рака

Пълен с мощни антиоксиданти и противоракови съединения, като флавоноиди и фенолни киселини, сокът от целина има много потенциал като боец с рака. Апигенин и лутеолин са показали, че помагат за предотвратяване на разпространението на рака.

Борба с възпалението

Сокът от целина е добър източник на полиацетилен, както и Лутеолин. Полиацетиленът е органичен полимер, намерен в сока от целина, за който се казва, че намаля простагландините, които са химически вещества, които произвеждат възпаление. Това може да помогне за облекчаване на ревматични и артритни болки, както и много други възпалителни проблеми в организма.

Сок от целина – Рецепта

Съставки:

  • 3 стръка целина;
  • 3 ябълки;
  • 1 ствол броколи (по желание);
  • 1/2 лимон (по желание).

Начин на употреба:

– Измийте плодовете и зеленчуците добре, като използвате вода и твърда четка.
– Изчистете ябълките.
– Обелете лимоните – някои хора ги оставят с корите, но това прави сока твърде горчив.
– Нарежете плодовете и зеленчуците, за да се поберат във вашата сокоизстисквачка.
– Направете сока и се наслаждавайте.

 

Автор: Phyllis Bentley

Източник: http://blogs.naturalnews.com/simple-celery-juice-recipe-prevents-alzheimers-alkalizes-body-fights-inflammation/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *