Привлекателното при сока от зеле не е неговият вкус, който е по-скоро горчив, а това, че той има много ползи за здравето и е мощно лекарство за много заболявания. Зелето съдържа много микроелементи, както и широк спектър от фитохимикали с подобно голямо разнообразие от лечебни свойства. Сокът от зеле съдържа големи количества витамин С, който помага да се преборим с бактериални и вирусни инфекции.

Хранителен профил на зелето

Зелето е особено богато на неразтворими фибри и бета-каротин. В допълнение, то е пълно с витамини (К, Е, С, В1, В6, и т.н.), както и хранителни вещества като желязо, сяра, магнезий, йод и калций.

Качества на зелето за борба с болестите

Рак

Суровото зеле е с антиканцерогенни качества. Ежедневната и честа консумация на сок от зеле е ефективна при превенция и лечение на рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб, белите дробове и яйчниците. Съединение в зелето, сулфорафан, също помага за защитата на клетките от нахлуване на канцерогени.

Подобряване на мозъчната функция

Той е пълен с витамин К и антоцианини, които помагат за умствената функция и концентрация. Тези хранителни вещества също предотвратяват увреждане на нервите, подобряват вашата защита срещу болестта на Алцхаймер и деменция. Червеното зеле е с най-висока стойност на тези хранителни вещества.

Стимулира имунната система

Сокът от зеле стимулира имунната система и също така работи за насърчаване и регулиране на Т-клетките и помага при лечение на алергии, тъй като съдържа химикал, наречен хистидин. Глюкозинолати, които се намират в сока от зеле стимулират имунната система.

Борба с възпалението

Противовъзпалителната способност на сока от зеле също е много полезна. Известно е, че суровото зеле има някои незаменими аминокиселини, които могат да ви помогнат при възпаление на кожата.

Защита на сърцето

Селенът, намерен в сока от зеле, помага да се предпази тялото от сърдечни заболявания. В допълнение, високите нива на есенциални мастни киселини помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, високо кръвно налягане.

Рецепта

От какво имате нужда:

-1 голяма краставица, обелена
-1/2 от средно червено зеле
-1-2 круши
-2 лимона
-2,5 см парче джинджифил

Начин на приготвяне:

– Измийте и нарежете всички съставки на сока и сложете в сокоизстисквачка.

Готовият сок пресипете в херметически затворени контейнери или още по-добре, пийте го веднага! Не чакайте повече от 48 часа, за да се наслаждавате на този сок!

– Запомнете – не го размразявайте.

 

Автор: Geary Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com/cabbage-juice-fights-cancer-inflammation-boosts-brain-function-prepare/

Напиши коментар

Добави обява

×
×