(NaturalNews)

Малините са много повече от просто един страхотен вкус на лятото, плодовете притежават мощна хранителна сила, която може да предотврати болести, като същевременно поддържа тялото, здраво и силно. Преливащи от различни важни хранителни вещества – и с нисък гликемичен индекс – малините са почти перфектна храна, на която трябва да се наслаждаваме често.

Изключителни ползи за здравето

Истината е, че повечето хора не се нуждаят от много окуражаване, за да грабнат купа с пресни, органични малини. И все пак, предимствата на плода се простират далеч отвъд ароматното им удоволствие. Малините са богат източник на антоциани, флавоноли (като например кверцетин и кемпферол), флаваноли, хидроксибензоени киселини (включително елагова киселина) и ресвератрол, за да назовем само няколко. По-голямата част от тези фитонутриенти, не само защитават клетъчното здраве, но също така регулират ензими, които предизвикват възпаление, като по този начин намаляват риска от хронични заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. От особено значение е елаговата киселина, съединение, което показва забележителни антивъзпалителни свойства. Освен това, Фондацията Джордж Матейжан отбелязва:

„Противораковите ползи на малините се дължат на техните антиоксидантни и противовъзпалителни фитонутриенти. При проучвания върху животни, включващи рак на гърдата, на шийката на матката, на дебелото черво, хранопровода и рак на простатата, фитонутриентите в малините са показали, че играят важна роля в намаляване на оксидативния стрес, намаляване на възпаление и по този начин променят развитието или размножаването на раковите клетки. Но нови изследвания в тази област показват, че ползите за борба с рака на малините могат да се простират отвъд основните им антиоксидантни и противовъзпалителни аспекти. Фитонутриентите в малините могат също така да променят сигналите, които се изпращат до потенциалните или съществуващи ракови клетки. В случай на съществуващи ракови клетки, фитонутриентите в малините, като елагитанини, могат да намалят номерата на ракови клетки, чрез изпращане на сигнали, които насърчават раковите клетки да бъдат в цикъл на програмирана клетъчна смърт (апоптоза).“

Не всички малини са еднакви

Интересното е, че едно изследване, публикувано в списание Хранителен състав и анализи е установило, че определен вид малини Rubus демонстрира „поразително различна фитохимия и биологични дейности.“ Екипът е открил, че екстракти от Rubus jamaicensis „показват най-голям потенциал за инхибиране  растежа на човешки ракови клетки на дебелото черво, на гърдата, на белия дроб, на стомаха, със съответно 50, 24, 54 и 37 процента.“ И докато всички малини осигуряват изключителни количества от фитонутриенти, Rubus jamaicensis е шампион сред сродните видове, за придаване на най-силна защита срещу рак.

Освен това, естествено фенолно съединение в червената малина показва потенциал за намаляване  честотата на затлъстяване. Учени от Изследователски екип по хранене и функционална храна в Сеул, Корея, са хранили мъжки мишки с малинов кетон (RK), който впоследствие е предотвратил наддаване на теглото от диета с високо съдържание на мазнини. Успехът на малиновия кетон се дължи на повишена секреция на адипонектин – хормон, който помага за блокиране на мастни депозити. Екипът смята, че „малиновият кетон (RK) притежава голямо обещание като билково лекарство, тъй като неговите биологични дейности променят липидния метаболизъм.“

Зрелостта на плодовете също е важен фактор. Според изследване в Списание по земеделска и хранителна химия, червените малини имат най-висока стойност на кислород радикален капацитет на абсорбция (ORAC), когато са напълно узрели, а общите антоцианинови нива на всички сортове малини се увеличават в пряка връзка с напредналите стадии на зрялост.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

2 thoughts on “Спечелете битката, избегнете рак и намалете възпалението с малини”

Напиши коментар

Добави обява

×
×