(NaturalNews)

С изключение на хората, които хвърлят щипка сол през рамо за късмет, обикновено натрият се свързва с всичко друго, но не и с добър късмет. Често хората са предупреждавани да намалят консумацията на сол или да я избягват напълно. На доброволното добавяне на сол към храната се гледа неодобрително, както и на яденето на храни, които вече са богати на натрий, като например екстракт от мая и някои сирена. Особено за тези с високо кръвно налягане се препоръчва да намалят приема на натрий.

Въпреки това,  изследователи препоръчват хората да бъдат внимателни, да не би да получават твърде малко сол. Те казват, че недостатъчно сол може да разстрои баланса на тялото и да доведе до пагубни рискове за здравето. Например, изследователи от Университета на Онтарио, Канада, които са изследвали над 28 000 души в продължение на седем години, са установили, че когато нивата на натрий в урината са твърде ниски, хората се сблъскват с повишен риск от развитие на застойна сърдечна недостатъчност и сърдечно-съдова смърт. Макар че тези хора вече са били изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания в началото на изследването, учените твърдят, че недостатъчно количество сол може по-бързо да доведе до сериозни последици за здравето.

Друго проучване изследва групи с високо кръвно налягане в Ню Йорк в продължение на осем години и е установило, че тези на безсолна диета са имали повече от четири пъти повече инфаркти, отколкото тези на диета с нормално съдържание на натрий. Множество други проучвания по целия свят достигат до подобни констатации.

В допълнение към проблеми със сърцето, учените обясняват, че недостатъчната консумация на сол може да опустошава тялото, причинявайки всичко, от мускулни спазми и гадене до главоболие и умора.

Вместо да избягвате солта като чума, помислете за ролята, която играе в поддържането на системата да работи правилно.

Причини, поради които солта е от полза за тялото

1) Здраве за храносмилателната система: солта активира вкусови рецептори и разгражда храната. Също така, тя е отговорна за направата на хидрохлорна киселина, храносмилателна секреция, която обвива стените на стомаха.

2) Поддържа електролитните нива в баланс: тялото се нуждае от електролити, минерали, които засягат предимно мускулната функция. Електролитите са изградени от натрий, сред други минерали като калций и калий. Когато тялото не разполага с достатъчни количества сол, електролитните нива са разсеяни и така се нарушава балансът на тъкан-вода и кръв-киселина. В някои случаи, дефицитът на натрий може да доведе до шок.

3) Контрол на кръвното налягане: не, това не е печатна грешка. Въпреки че изглежда да противоречи на това, което са чували повечето хора, натрият се използва от организма за контролиране на кръвното налягане. Факт е, че тялото се нуждае от натрий, за да функционира оптимално.

Националната Академия на Науките в САЩ препоръчва да се консумират минимум 500 мг натрий на ден, за се поддържа добро здраве, въпреки че това варира при различните хора. Ключът е да не сте в крайностите на излишък или недостатъчна консумация на сол.

Тук важи изразът „всичко в умерени количества“.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×