(NaturalNews)

Една от най-старите форми на живот на Земята, Спирулина, са синьо-зелени микроводорасли, които са спомагали за произвеждането на кислород в атмосферата преди милиарди години, така че да могат да се появят други форми на живот. Тази суперхрана е толкова богата на хранителните вещества, че човек може да оцелее само с нея и с вода. 

Стотици изследвания са потвърдили силата на спирулина. Тя има 60-70% пълноценен протеин, което означава, че има всички 8 незаменими аминокиселини и 10 несъществени такива, които поддържат добро здраве. Това е повече протеин от говеждо месо, пиле или соя. Изследователи казват, че тя съдържа високи концентрации на хранителни вещества – „За разлика от всяка друга билка, зърно или растение.“ Някои други ценни съставки са: гама-линоленова киселина (GLA), линоленова киселина, арахидонова киселина, витамин В12, желязо, нуклеинови киселини, РНК и ДНК, хлорофил и фикоцианин, който се намира само в синьо-зелените водорасли и  увеличава процента на преживяемост при мишки с рак на черния дроб.
Спирулина е лесно смилаема, защитава имунната система и намалява холестерола. Родом от топли алкални езера в Африка, Централна и Южна Америка, спирулина се консумира от аборигените по тези места (включително ацтеките) в продължение на векове, заради здравословните ефекти върху тялото.

Защо да се приема?

В книгата си „Ядем, за да живеем“, д-р Джоел Фухрам говори за значението на здравословното хранене за поддържане на здравословно тегло, за да се избегнат или коригират хронични и дегенеративни заболявания и максимално дълголетие. Спирулина е може би най-питателният източник на храна, известен на хората, и е била използвана в целия свят в продължение на векове, както заради нейната хранителна плътност, така и заради лечебните ѝ качества.

Спирулина е източник на жизненост и енергия. Потребителите на спирулина обикновено забелязват повишаване на енергията и здравето като цяло. Тя осигурява хранителни вещества, необходими за почистване и лекуване, като същевременно осигурява защита от всички видове ракови заболявания, както и множество вируси, включително грип, херпес, паротит, морбили и СПИН.
Общоизвестно е, че ние всички трябва да ядем риба за омега мастни киселини. От къде рибата се снабдява с високото си съдържание на омега? От синьо-зелените водорасли като спирулина. Тези добри мазнини са от съществено значение в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания, намаляване на артрит, остеопороза, диабет и депресия, както и намаляването на лошия холестерол. С високото си съдържание на витамин В12 тя е отлична за развитието на здрава нервна тъкан и метаболизма на всички клетки в тялото. Това означава, че Спирулина помага при увреждане на нервите и заболявания като фибромиалгия. Известна и с високото си съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А, основна хранителна съставка, необходима за здрав имунитет, зъбите, костите, лигавиците, кожата и очите.

Спирулина съдържа всички други витамини от група В, витамин D, витамин К, витамин Е, калций, хром, мед, йод, магнезий, фосфор, калий, селен и цинк. Тя има различни антиоксиданти, фитонутриенти и каротеноиди. Това предпазва мозъка и детоксикира черния дроб и бъбреците. Тя балансира рН за намаляване на възпалението, което е в основата на много заболявания. Тя балансира имунната система, включително успокоява свръхактивната имунна система, отговорна за автоимунни заболявания. Помага за правилното храносмилане.

Допълнителни предимства

Заради статута си на супер храна означава, че спирулина има много повече ползи. Тя увеличава антиоксидантната защита, бори се със свободните радикали, бори се с процеса на стареене, насърчава загуба на тегло, поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, подобрява процеса на храносмилане и стомашно-чревния тракт, създава благоприятна флора в храносмилателния тракт и води до образуване на повече червени и бели кръвни клетки, които убиват микробите и вирусите. Антимикробните ѝ ефекти помагат да се контролира растежа на патогенни бактерии и дрожди. Хлорофилът почиства кръвта и я снабдява с кислород. Полизахаридите подобряват функцията на костния мозък, тимуса и далака.

Спирулина действа добре на кожата: подобрява старчески петна, екзема, акне и обриви. Добре е за очите, помага при глаукома, катаракта и лошо зрение.

Изследванията показват, че спирулина подобрява алергии и дихателната функция.

Приемът на спирулина между храненията стабилизира нивата на кръвната захар, заради високото съдържание на протеин.

Как да я добавим в диетата си?

Името на Спирулина идва от спираловидната ѝ форма. Тя расте най-добре в топли, чисти езера, но се среща и в солена вода и естествени извори. Това е, което дава на водата тъмно зеления цвят. Тя се събира и се превръща в гъста паста, суши се и се прави на прах, за да се превърне в таблетки или капсули.

Тя е лесно смилаема и не разполага с трудна клетъчна стена като другите водорасли. Няма неприятен вкус. Можете да я добавите в храната или шейкове, но повечето предпочитат да я вземат като добавка в таблетна форма.

Още неща, които трябва да знаете

Спирулина е една от основните храни за защита от вредни лъчения. Тя предпазва органите и спомага за детоксикацията. Била е използвана за лечение на децата от Чернобил.

Спирулина няма странични ефекти и е напълно безопасна. Не съдържа йод, към който много хора са алергични.

Част от нея е дива и събрана и тествана за безопасност и чистота, докато друга е отглеждана при контрол на околната среда. Добре се информирайте за марката при избора си на Спирулина или се посъветвайте  с квалифициран консултант в магазин за здравословни храни.

Тя е лесна за намиране и съхранение. Чудесно допълнение към вашата диета. Така, че се запасете!

 

Автор: Willow Tohi

Източник: http://www.naturalnews.com

By admin

4 thoughts on “Спирулина. Какво трябва да знаете за тази лечебна суперхрана?”

Напиши коментар

Добави обява

×
×