Диагнозата за рак на гърдата може да бъде едно от най-стресиращите преживявания в живота на човека. Решенията, свързани с курса на лечение, са важни и много лични. Лекари, членове на семейството и други могат да дават съвети, но само вие знаете какво е точно за вас. Ако мислите за химиотерапия, зависи от вас също да знаете за рисковете на всички нива, включително и за психичното здраве.

„Химио мозък“ и странични ефекти на химиотерапията: Какво наистина се случва?

Вероятно сте чували за термина „химио мозък“. Това е термин за потенциално сериозен проблем. Също известен като „химио мъгла“, обикновено се появява по време на или след химиотерапия от всякакъв вид и може да има следните ефекти:

 – объркване

– умора
– умение за придобиване на нови умения- дезориентация- увреждане на краткосрочната памет

– кратък период на внимание

– трудности при вербална комуникация / формулиране на думи

– отнема много време, за да изпълни задачите

Майо клиниката заявява, че „вероятно химиотерапията не е единствената причина за проблеми с концентрацията и паметта при оцелелите от рак“. Последните проучвания обаче започнаха да установяват точните механизми, свързващи неврологичните аномалии с химиотерапия, включително тези, използвани за рак на гърдата.

Станфордско изследване: Промени в мисленето, наблюдавани при пациентите с химиотерапия при рак на гърдата

Най-голямото и най-значимо проучване бе проведено през 2011 г. от изследователи от университета в Станфорд с подкрепата на Националния институт по здравеопазване. Изследването се основава на по-ранни проучвания и се фокусира върху пациенти с рак на гърдата, които са имали химиотерапия и операция в сравнение с тези, които са имали само операция. Изследователите също така сравняват тези две групи с жени, с такива, които не са имали рак на гърдата.

След като резултатите от самооценките и функционалните резултати от магнитно-резонансната диагностика се установяват, проучването на Станфорд показва пряка връзка между жените, които са подложени на химиотерапия и специфични видове когнитивни затруднения. По-специално, тя показва намалена функционалност в префронталната кора. Това е областта на мозъка, която е отговорна за когнитивното поведение, вземането на решения и социалното поведение. При задачите за сортиране на карти жените, преминали химиотерапия, направили повече грешки и им отнело повече време, за да изпълнят задачата, отколкото жените в другите групи.

„Пациентите с рак може да имат мозъчни промени, но промените не им оказват непременно функционално въздействие , каза д-р Шели Кеслер, старши асистент по психиатрия и поведенческа наука и водещ автор на изследването. „Но когато добавите химиотерапия към това, промените са толкова тежки, че пациентите вече не могат да компенсират това“.

Кеслер и нейният екип откриха, че пациентите с химиотерапия „значително намаляват активирането“ в две части на префронталната кора, отговорни за работата с паметта, контрола, мониторинга и други функции.

Химиотерапията усилва когнитивната дисфункция, установена при пациентите с рак

Известно време проучванията показват, че самият рак понякога може да доведе до краткосрочно или дългосрочно когнитивно увреждане. Станфордското проучване обаче доказва, че химиотерапията усложнява предизвиканата от рак мозъчна дисфункция. .

„Това показва, че когато пациент съобщава, че се бори с тези видове проблеми, има вероятност да е настъпила промяна в мозъка“, каза Кеслер в статия за Станфорд медицински център за новини. „Въпреки това, много често оплакванията на тези жени често са смятани за преувеличени“.

Решението за курс на лечение на рак е избор, който всяка жена трябва да направи сама. Запознайте се с фактите и направете информиран избор!

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×