(NaturalNews)

Продължаващото разпространение на птичия грип H7N9 в Азия може да е много по-сериозно, отколкото съобщават медиите в момента, тъй като някои доклади предполагат, че действителният брой на инфекции и смъртни случаи може да е най-малко двоен, от това което се съобщава. Изследователи от Университета на Хонконг (UHK) казват, че може би вече има около 120 възрастни с H7N9, които са плаващи под радара, поради леки инфекции, които все още не са открити.

От миналия месец Световната здравна организация (СЗО) докладва 109 потвърдени случая на H7N9 инфекция и 22 смъртни случая от болестта. По-голямата част от инфекциите досега са възникнали в Джъдзян, Шанхай и Дзянсу, но първият потвърден случай на H7N9 извън Китай наскоро бе идентифициран в близкия Тайван. А според доклади, състоянието поразява предимно възрастните мъже, като по-младото население е по-малко податливо на заразата.

Но ако се добавят още 120 леки случая на H7N9 към сместа, общият брой на заразените лица се удвоява до 229 случая. Според Бенджамин Коулинг, доцент в Обществен Здравен Изследователски Център на Университета UHK, тази цифра вероятно е по-точна от официалната и потенциално може да има дори много повече инфекции, които ще се появят и докладват.

„Едно нещо, което е много впечатляващо е възрастовото разпределение на случаите“, казва Коулинг, цитиран от Bloomberg.com. „Те са много различни от потвърдените инфекции на H5N1“, добавя той, отбелязвайки, че H5N1 засегна най-вече млади хора на възраст 20 и 30 години.

Можете да следите разпространението на H7N9, използвайки графичния модул за проследяване на Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/infographics/2013-04-18/h7n9-bird-flu.html

Хората, ваксинирани със сезонната H1N1 ваксина срещу грип, са по-податливи на сериозната H7N9 инфекция

С настоящия процент на смъртност, от около 20 на сто, H7N9 изглежда е особено вирулентен грип, за който много здравни експерти са загрижени, че може да доведе до пандемия. Според списанието The New Yorker, известният испански грип от 1918 се изчислява да е убил до 100 милиона души по целия свят в три смъртоносни вълни и е имал около два процента смъртност.

„Възможно е стотици други хора да имат леки инфекции с H7N9“, казва Том Фриден, директор на Американския Център за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC), потвърждавайки оценката на изследователите от UHK за ситуацията.

Но това, което е още по-смущаващо е фактът, че хората, които вече са били ваксинирани за сезонния грип или H1N1 свински грип могат да бъдат по-податливи на сериозна инфекция или смърт от H7N9, ако бъдат заразени, в сравнение с тези, които не са били ваксинирани. Документ, публикуван наскоро във вестник Eurosurveillance, обяснява, че ваксината срещу грип може да попречи на неутрализиращите антитела да разпознават нови патогени, което води до отслабване на имунната система и по-висока чувствителност към по-сериозна инфекция.

„Понякога – и по причини, които не се разбират добре – по-ранна вирусна инфекция може да настрои тялото за по-сериозна инфекция, когато се изложи в по-късна дата към подобен вирус“, обяснява вестникът. „Проблемът обикновено идва по-късно, когато човек е заразен с различен серотип,“ добавят още, позовавайки се на тясно-свързани, но различни вируси, които могат да причинят по-сериозна инфекция по-нататък.

Какво означава това разбира се е, че всички тези хора, които се втурнаха към техните местни клиники да се ваксинират за свински грип H1N1 през 2008 г. и последвалите могат да бъдат тези, които са най-сериозно засегнати от H7N9, ако се разпространи в световен мащаб.

Източник: http://www.naturalnews.com/040510_H7N9_avian_flu_pandemic.html#ixzz2UeDTPGEy

Автор: Jonathan Benson

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *