(NaturalNews)

Според Медицински Новини Днес, колагенът е една от най-необходимите аминокиселини в тялото. Около 30 процента от протеините в организма са на основата на колаген. Има 28 форми на колаген, всяка от които отговаря за различни процеси в организма. Въпреки, че колагенът е най-известен със своите лечебни ползи за кожата, също така той е от съществено значение за облекчаване на болки в ставите.

Колагенът се използва за възстановяване  еластичността на ставите. Сковаността на ставите е един от страничните ефекти на стареенето, но увеличението на колаген може да намали тази скованост и дори да помогне за изчезване на симптомите на артрит, чрез намаляване на възпалението и подобряване  еластичността на ставите.

Изследвания за Колаген и Артрит

Няколко изследвания са показали ползите от колаген за болки в ставите и артрит. Според проучвания колаген тип II е най-ефективен за лечение на болки в ставите.

През 2002 г. изследователи от Медицинския Център на Университета Крайтън установили, че когато жените с артрит вземали добавки с колаген тип II в продължение на 42 дни, техните скованост на ставите, болка след употреба на ставите и болки в ставите като цяло са намалели.

През 2009 г. изследователи от Изследователски Център InterHealth и други видни изследователски институции по целия свят откриват, че приемът на добавки колаген тип II е по-ефективно, отколкото приема на глюкозамин и хондроитин за артритна болка.

Източници на Колаген

Можете да откриете колаген на няколко места.

Животински кости: Животинските кости съдържат високи нива на колаген. Това има смисъл, тъй като колагенът е отговорен за даване  еластичността на  костите при хората и всички животни. Най-добрият начин да получите най-много колаген от животински кости е чрез костен бульон. Лесно е да се направи костен бульон. Просто варете костите във филтрирана вода за около 24 часа, за да извлечете хранителните вещества от костите. Костите съдържат още и други полезни минерали и витамини, които също могат да допринесат за борбата с болки в ставите.

Добавки колаген: Ако не искате да правите костен бульон или ако не искате да консумирате животински продукти, друга опция са добавки колаген. Някои добавки  колаген са взети от животински източници, но други са създадени в лаборатория и са вегетариански. Бутилката с добавка ще ви каже, дали колагенът е от животни или не. Предимството да приемате колаген по този начин е, че знаете точно колко приемате всеки ден. Всички изследвания, проведени за колагена са проведени с добавки колаген, вместо костен бульон.

Желатин: Желатинът е естествено вещество, образувано от колаген. Можете да намерите желатин на прах в почти всеки магазин за хранителни стоки и е лесно достъпен онлайн. Ако решите да закупите желатин на прах, най-добре е да го закупите от органични, отглеждани на пасища животински източници. Това ще гарантира, че ще получите най-голяма полза, без никакви нежелани съставки (като високи нива на хормони или олово).

Колаген тип II за здравето на ставите

Колаген тип II е много ефективен за възстановяване  еластичността на ставите и борба с болката от артрит. Всеки човек, който страда от хронична болка в ставите ще се възползва от добавянето на колаген в диетата си. Колагенът ще помогне не само на костите ви, но  също може да помогне в борбата с възпалението, подобряване еластичността на кожата и дори лекуване на венците, според някои проучвания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Brad Chase

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Страдате от болки в ставите? Опитайте колаген”
  1. От къде може да се закупи животински желатин, в магазините за хранителни стоки е на растителна остова

Напиши коментар

Добави обява

×
×