(NaturalNews)
Усвояването на хранителните вещества е много важна здравна тема, която получава  малко внимание. Количеството на хранителни вещества в храната е важно, но не е особено полезно, ако тези хранителни вещества не се абсорбират и следователно не се усвояват така както трябва от организма. Има няколко неща, които можете да направите, за да помогнете за правилното усвояването на хранителните вещества и да се възползвате напълно от храната си.

Хранете се в спокойна обстановка

В едно проучване, участниците консумират напитка, съдържаща минерали, в спокойна обстановка. В тази обстановка те напълно абсорбират минералите. Когато участниците консумират същата напитка и в същото време някой им говори те абсорбират по-малка част от минералите. Урокът тук е, да се яде в комфортна обстановка, с оглед пълното усвояване на хранителните вещества при всяко хранене.

Яжте храна, която ви харесва

При друго проучване, две групи от хора, група жени от Тайланд и група жени от Швеция, консумирали традиционна тайландска храна. Тайландските жени се наслаждавали на храната, докато шведските жени не. В крайна сметка тайландките абсорбирали два пъти повече хранителни вещества от шведките. Но когато смесили традиционна тайландска храна в една неузнаваема каша, усвояването на хранителните вещества от тайландките намаляло с около 70 процента. Заключението от това проучване е, че усвояването на хранителни вещества е най-добро и пълно, когато изпитване наслада от храненето.

Яжте храни, богати на здравословни мазнини

Друго проучване, за връзката между мазнините в храната и усвояването на хранителните вещества, разглежда какво се случва с усвояването на хранителни вещества, когато авокадо е добавено в храна, в която няма други мазнини. Когато авокадо се прибавя към салата, са абсорбирани десет пъти повече каротеноиди от участниците в изследването. Когато пък авокадото се прибавя към сосове, участниците в проучването абсорбират четири пъти повече ликопен, отколкото когато сосът е без мазнини. Мазнините позволяват повече хранителни вещества да се абсорбират, защото много хранителни вещества са мастноразтворими, което означава, че те се абсорбират от тялото, когато мазнините в храната са налице.

Яденето на храна, която се харесва на вкусовите рецептори, в спокойна обстановка, както и добавянето на мазнини в тази храна са три от най-добрите начини да се гарантира, че по-голямата част от хранителните вещества в храната се абсорбират от тялото.

 

Автор: Ben Hirshberg

Източник: http://www.naturalnews.com/040224_nutrient_absorption_minerals_vitamins.html#ixzz2USbUnraS

Превод от английски на български

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×