(NaturalNews)

Плодовете от бъз са били използвани заради техните лечебни ползи в продължение на хиляди години в Северна Америка, Европа, Западна Азия и Северна Африка. През Средновековието, той е смятан за Свято Дърво, поради способността му за подобряване на здравето и дълголетието. Плодове от бъз са пълни с мощни хранителни вещества и имат невероятни ползи за здравето.

Плодовете от бъз са тъмносини-виолетови плодове, които са богати едновременно на цвят и хранителни вещества. Тези плодове съдържат много големи количества полифенол антоцианин, придаващ им тъмния цвят. Антиоксидантната способност на антоцианините позволява на плодовете да оцелеят от интензивната UV светлинна радиация от слънцето. Тези антиоксиданти преминават към тези, които консумират плодовете и осигуряват анти-канцерогенни ползи.

Бъзът има много висока ORAC стойност (Капацитет за Абсорбиране на Кислородни Радикали): над два пъти повече от сините и червени боровинки. Бъзът съдържа още и микроелементи и има повече витамин C от портокалите. Проучвания показват, че бъзът поддържа здравето на мозъка, подобрява имунната координация, предпазва кръвоносните съдове и намалява моделите на растеж на раковите клетки в тялото.

Бъзът има мощни антивирусни ефекти:

Немски проучвания са свързали антоцианините със значително увеличена имунна координация. Антоцианините са показали, че увеличават производството на имунни цитокини. Цитокините са ключови пратеници в имунната система, които помагат за регулиране на имунния отговор. Това позволява на тялото да се защитава срещу заболявания. Тези проучвания са показали, че антиоксидантния баланс на бъза е по-голям от равни дози на витамин Е и витамин С.

Проучванията разглеждат също и ефекта на антоцианините върху лигавиците и синусите. Те са установили, че тези антиоксиданти защитават лигавиците и намаляват подуване свързано с възпаление. Едно изследване, публикувано през 2004 г. демонстрира способността на бъза да подобрява грипоподобни симптоми. Това проучване изследва 60 души с грип. Групата, която получила екстракт от бъз в продължение на пет дни, имала отшумяване на симптомите четири дни по-рано в сравнение с групата на плацебо.

Вирусите се размножават, като нахлуват в нашите клетки чрез техните шипове хемаглутинин. Тези шипове им позволяват да проникват в клетъчната мембрана, да се придвижват и да поемат контрола върху клетката. Бъзът съдържа мощен антивирусен агент, наречен „Антивирин“, който помага за неутрализиране  активността на шиповете хемаглутинин. Когато тези шипове са дезактивирани, вирусите вече не са в състояние да навлизат в клетката и да се размножават.

Бъзът защитава и насърчава добра циркулация

Проучване от 2000 г., публикувано в Свободна Радикална Биология и Медицина показало, че антоцианините на бъза защитават вътрешния слой на кръвоносните съдове от оксидативен стрес. Вътрешната мембрана на кръвоносните съдове се нарича ​​ендотел. Това и други проучвания са показали, че епителните клетки абсорбират антоцианините в тяхната мембрана, което им дава силна защита от възпалителни стресови фактори. Този ефект подобрява кръвообращението и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×