(NaturalNews)

Зимата в момента е в пълната се сила. През този сезон, дните стават по-къси и нощите по-студени, а дори и най-добрите сред нас може да станат унили или потиснати. Според традиционната китайска медицина, нашите енергийни нива варират с течение на зимата, което означава, че това е най-доброто време за полезна интроспекция. В този момент бъбреците са най-чувствителни и емоциите, съхранени в този орган са тревожност и страх. Както вече знаем, тревожност и депресия всъщност са две страни на една и съща монета. Много хора, изпитват също ниски нива на енергия и липса на мотивация по време на този период. За щастие, има много неща, които можете да направите, за да предотвратите тази „зимна депресия“  и да върнете живота си обратно към нормалното, ако тя вече ви засяга.

Нека да погледнем по-внимателно няколко съвета как да победим зимната депресия.

Упражненията са важни не само за поддържане на теглото, но  и за здравословното състояние

Това е най-добрият начин за облекчаване на стреса от живота. Плюс това, ефектите от тренировките могат да продължат с часове след вземане на душ. Ще се чувствате по-енергични през целия ден, както и нивото ви на метаболизъм ще остане високо. Също така, тренировките помагат на ума чрез освобождаване на различни „химикали на щастието“, които помагат за подобряване на настроението.

Яжте здравословна диета – кога и какво ядете може да има голям ефект върху нивата на енергия и настроение

Най-добре е да се избягват преработени и рафинирани храни като захар, ориз и хляб. Те не разполагат с вида на хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви, повалят нивото на енергия и влияят на настроението ви, причинявайки липса на концентрация, депресия и промени в настроението. Включете повече пълнозърнести видове хляб, зеленчуци, кафяв ориз и плодове. Пийте най-малко осем чаши вода дневно. Всички тези са здравословни храни, които ще предоставят енергия и хранителни вещества за тялото ви, а също и ще стабилизират нивата на енергия и на кръвната захар.

Получавайте повече слънце

Повечето хора знаят, че слънчевата светлина може да осигури витамин D, но знаете ли, че също може да подобри и настроението ви? Зимните дни са много по-кратки и по-тъмни, отколкото през останалите месеци. Това е и времето, когато хората прекарват по-малко време на открито. Следователно, липсата на слънчева светлина може да накара хората да се чувстват депресирани. Както и  упражненията, излагането на слънчева светлина може да освободи невротрансмитери в мозъка, които пряко засягат настроението. Така че, опитайте се да прекарвате известно време на открито и стойте близо до прозорци, през повечето време. Сменете крушките в дома си с „пълноспектърни“ крушки. Те всъщност имитират естествената светлина и могат да имат същия ефект върху тялото и ума като реалната слънчева светлина.

Възползвайте се от сезона

Вместо да избягвате снега и зимното време търсете най-доброто, което може да ви предложи! Опитайте зимни спортове като сноуборд, кънки на лед, пързаляне с шейна или дори хокей! Насладете се на всички тези възможности, докато ги има – в края на краищата, зимата е тук само за няколко месеца всяка година.

Поспивайте си

Повечето хора искат да спят малко повече през зимата. С известна дисциплина и управление на времето, можете лесно да отговорите на вашите нужди  за „затворени очи“. Стремете се към 6-8 часа сън  всяка нощ, като е най-добре да запазите времето на лягане и събуждане последователно. Това ще нормализира вашите модели на съня и ще имате повече енергия през целия ден. Въпреки това, опитвайте се да не се успивате – да кажем НЕ на тези 12-часови сънища през почивните дни, тъй като те може да ви накарат да се чувствате по-уморени.

Всичко на всичко, наслаждавайте се на зимата и се забавлявайте под слънцето. Тя няма да продължи вечно!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *