(NaturalNews)

Сърдечните заболявания са до голяма степен предотвратими хронични заболявания, които са водещ убиец на мъже, жени и деца в много западни общества. Изследователи и алтернативни медицински експерти са идентифицирали дълъг списък с фактори, свързани с диетата и начина на живот, които насърчават развитието на болестта и определят промени в начина на живот, които обръщат съдовата дисфункция и драстично намаляват риска от поддаване на сърдечно-съдови заболявания.

През последното десетилетие става все по-ясно, че биохимичните реакции на системния стрес драстично увеличават риска от сърдечни заболявания и стресът, свързан с работата е водещ източник на това безпокойство и напрежение, който засилва прогресията на това заболяване. Екип от учени публикува резултатите от мета-анализ във Вестник на Канадската Медицинска Асоциация, който обяснява как хората със стрес от работата и нездравословен начин на живот са с по-висок риск от коронарна болест на сърцето, отколкото хората, които имат стрес в работата, но водят по-здравословен начин на живот.

За да се определи ефекта на стреса върху развитието на сърдечно-съдовите заболявания, екипът анализира седем големи европейски кохортни проучвания, които наблюдавали повече от 102,000 неболедуващи работници в период от 15 години. Участниците са на възраст от 17-70 години, като повече от половината са жени, група, често погрешно диагностицирана с болест на сърцето.

Стресът е значителен независим рисков фактор, водещ до развитие на сърдечно-съдови заболявания

От конкретни въпроси, свързани с работата във всички изготвени проучвания, шестнадесет процента от участниците докладват стреса в работата като определящ. Изследователите определят четири лайфстайл категории, базирани на тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност и затлъстяване. Тези, които имат здравословен начин на живот, нямат фактори свързани със стрес. Умерен нездравословен начин на живот включва един негативен фактор, а нездравословен начин на живот включва от 2 до 4 негативни фактора.

В продължение на 10-годишен период изследователите установили, че честотата на исхемична болест на сърцето е била 18,4 на 1000 на тези със съобщено по-високо ниво на стрес, свързано с работата, и 30,6 на 1000 за хора с нездравословен начин на живот. Честотата е 31,2 на 1000 за участниците с напрежение в работата и нездравословен начин на живот, но само 14,7 за тези със стрес в работата и здравословен начин на живот, което показва удвояване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Авторите на изследването заключават: „Данните от наблюденията показват, че здравословният начин на живот може значително да намали риска от коронарна болест на сърцето сред хората със стрес в работата. Клиничните специалисти трябва да обръщат по-голямо внимание на рисковите фактори от начина на живот при пациентите, които съобщават за напрежение в работата.“ Намаляването на стреса е ключов фактор за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, особено в комбинация със критичен начин на живот и диетични промени.

Източник: http://www.naturalnews.com/040594_job-related_stress_heart_disease_prevention.html#ixzz2VIJlBgMO

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×