Едно скорошно проучване показва, че при жените с най-високи нива на стрес е много по-вероятно да не успеят да забременеят в рамките на 12 месеца опити.

Изследването е публикувано в най-новото онлайн издание на списание Човешка Репродукция. Изследователи от Държавния университет в Охайо проследили 373 американски жени на възраст от 18 до 40, които току-що са започнали да опитват да заченат. Техният напредък е бил проследен в продължение на 12-месечен период от време или докато не забременели. Нито една от участничките в изследването не е имала никакви известни до преди това проблеми, свързани със зачеването.

Тестове със слюнка са проведени в началото на изследването и са се повтаряли в началото на менструалния цикъл на всеки участник. Тестовете измервали нивата на слюнчения ензим алфа-амилаза, биологичен индикатор на стрес.

Изследователите установили, че при жените с високи нива на ензима са имали 29% по-малка вероятност да  забременеят през този месец, отколкото тези с ниски нива. Резултатите също така показват, че високите нива на стрес увеличават повече от два пъти риска на една жена да не забременее след 12 месеца опити.

Предишни изследвания вече са доказали връзката между високите нива на стрес и намаляване вероятността от забременяване. Новите открития само добавят повече доказателства в подкрепа и подчертават значението на контрола на нивата на стреса.

Изследователите препоръчват йога и медитация за тези, надявайки се да забременеят. Редовните упражнения и здравословна диета също увеличават шансовете за успех.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Luke Jones

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×