(NaturalNews)

Храните, които имат невероятен спектър от ползи за здравето, които далеч надхвърлят само хранителната им стойност, се смятат за „суперхрани“. Обикновено, тези храни са пълни с комбинация от важни мастни киселини, антиоксиданти фитонутриенти и основни аминокиселини. Кокос, масло от хранени с трева животни и органичен костен бульон съдържат мощни хранителни вещества, които укрепват и стабилизират имунната система.

Късоверижните и средноверижни мастни киселини играят важна роля в имунната функция. Най-добрите източници на тези мазнини включват кокос, масло или гхи и костен бульон. Тези три суперхрани подобряват вкуса на храната, която ядем и предоставят забележителни имунни ползи.

Кокос

Кокосовото масло е една от най-мощните природни форми на хранене. Майчиното мляко се счита за най-добрата храна на планетата за консумация от човека, поради идеалната му хранителна стойност и имуностимулиращи съединения. Най-близкото съвпадение на майчиното мляко в природата се намира в кокосовия орех. Тази тропическа храна кипи от много мощни мастни киселини, които ѝ придават неповторим вкус и изобилие от ползи за укрепване на здравето.

Кокосовото масло подобрява всяка от телесните системи. То е най-известно със способността си да повишава драстично имунитета чрез присъствието на средноверижните триглицериди (МСТ) като лауринова киселина. Когато тялото консумира лауринова киселина, то я метаболизира в моноглицерид наричан монолаурин. Монолауринът втечнява микробните мастни клетъчните мембрани, като ги кара да се разпадат. Вероятно това е един от най-силните антимикробни агенти в природата.

Масло от пасящи животни

Когато кравите ядат трева, те концентрират антиоксидантите в млякото си. Основният антиоксидант, който се концентрира е мастноразтворима форма на витамин А, наречен ретинол. Ретинолът е особено важен за здравословни неврологичните функции, имунна координация и визия.

Маслото от хранени с трева животни е също богат източник на различни полезни витамин Е токофероли и други каротеноидни антиоксиданти. Всички те имат положителен ефект за намаляване на оксидативния стрес в артериолите и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Маслото съдържа също и мощни противовъзпалителни мастни киселини. Те включват късоверижни и дълговерижни омега-3 мастни киселини ALA, EPA и DHA. Това е най-богатият източник на конюгирана линолова киселина (CLA). CLA е изключително мощна противовъзпалителна мастна киселина, която е доказана, като антикарциногенна и повишаваща имунната система.

И накрая, маслото от хранени с трева животни е един от най-добрите източници на бутират. Това е късо-верижна мастна киселина (SCFA), която има дълбоки ползи за производството на енергия и здравето на храносмилателната система. Бутиратът е предпочитаният източник на гориво за нашите клетки на дебелото черво. Това е особено важно, защото помага да се предотврати и лекува синдром на течащите черва.

Чревната пропускливост е считана от мнозина за водещ източник на възпаление в организма. Това е най-вероятното логично обяснение за това как бутиратът помага за намаляване автоимунитет и предотвратява развитието на ракови клетки.

Органичен костен бульон

Много култури са използвали костен бульон, за правене на лечебни тинктури, супи и яхнии в продължение на много векове. Еврейската общност е направила пилешката супа популярното лекарство за настинка, без да разбира напълно уникалните ползи за здравето на това ястие. Науката е разкрила невероятните ползи за здравето, които идват от бульона от кости.

Бульонът от кости може да се направи от всяко животно с кости, като най-популярните супи с кости включват тези на риба, пилешко, пуешко, телешко, агнешко и еленско месо. Търговски отглежданите животински кости не се препоръчват. Търсете кости от диво-уловена риба, органични пилета и хранени с трева говеда.

Костите съдържат различни мощни хранителни вещества, които се освобождават, когато са бавно варени във вода за няколко часа. Тези хранителни вещества включват костен мозък, който помага да се осигурят сурови материали за здрави кръвни клетки и имунно развитие.

Бульонът от кости осигурява хранителна синергия за успокояване на хиперфункция на имунната система, докато доставя на организма суровите материали за възстановяване на по-силни и по-здрави клетки. Ето защо това е толкова добра лечебна храна, когато тялото се натъква на стрес от бактериални или вирусни инфекции, както и нарушения в храносмилането и синдром на течащите черва.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *