(NaturalNews)

Чиа семената са древен източник на гориво, използван от векове от някои от най-здравите хора в света. Тези супер семена съдържат изобилие на живото-усилващи хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Стимулирайте здравето чрез включване на семена от чиа в диетата си.

Чиа семената произхождат от Южна Америка, където са били почитани от две от най-могъщите племена, ацтеките и маите. Тези племена считат Чиа семената за по-ценни от злато. Ацтеките традиционно са консумирали Чиа преди да отидат на война или преди голям лов за допълнителна енергия и издръжливост.

Чиата се отглежда лесно, тъй като оцелява в много умерени среди и е напълно самоподдържаща се. Не е притеснявана от насекоми и расте много ефективно. Човек може да оцелее доста добре само с Чиа, поради богатото съчетание от хранителни вещества, които предоставя.

Хранителен профил на Чиа

Чиата може да се похвали с впечатляващ набор от антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли, включително кверцетин, кемпферол, хлорогенова киселина и кафеена киселина. Има три пъти повече антиоксиданти, отколкото боровинките. Чиа е заредена с късоверижни омега-3 мастни киселини, ALA и разтворими и неразтворими фибри. Тези ключови хранителни вещества правят Чиата мощна защита срещу ежедневния стрес и хронични болестни процеси.

Подобряване на чувствителността на кръвната захар

Хранителните компоненти на семената от чиа включват здравословни мазнини, антиоксиданти, чисти протеини и фибри. Чиата не съдържа захар и има много минимални количества не-фибрести въглехидрати. Чиата съдържа още високи нива на калций, магнезий и калий. Тази комбинация е идеална за здравословни нива на кръвна захар и устойчива енергия. Диета, която включва семена от чиа е мощен боец за диабет, сърдечни заболявания и метаболитен синдром.

Здравословна чревна функция

Здравословните чревни бактерии, от които зависи храносмилателната ни система, процъфтяват от различни форми на фибри. Захарта е враг на тези животворни микроорганизми, защото храни паразитните организми, които са в конкуренция. Съществените мазнини на чиата, антипаразитни, антиоксидантни и богатата гама от влакна е перфектна хранителна комбинация за изграждане на здрави черва.

Фибрите на чиата са в състояние да поемат десет пъти теглото си във вода, което помага за хидратиране на дебелото черво и извеждане на токсините от червата. Комбинацията от неразтворими и разтворими фибри помага за почистване и попиване на микроорганизми и токсини от дебелото черво в изпражненията.

Засилва мисловните функции

Чиа е заредена с омега-3 мастни киселини и невро-защитаващи антиоксиданти като кверцетин, кафеена и хлорогенна киселина. Тези съществени мазнини и антиоксиданти произвеждат клетъчни мембрани, които са по-гъвкави и ефективни. По-здравите клетъчни мембрани водят до по-ефективни, доставящи хранителни вещества, системи и по-бързи процеси на невропредаване. Това подобрява мозъчната функция, включително паметта и концентрацията.

Използване на чиа в ежедневието

Чиа семената могат да се използват в широка гама от ястия, включително супи, закуски, шейкове и тестени изделия. Те също са чудесно допълнение към всяка салата или вегетарианско соте. Много вегетарианци имат липса на здравословни протеини и мазнини в диетата си, докато в диетите на месоядните липсват анти-оксиданти и фибри. Чиата е идеално допълнение и за двете групи.

За да оптимизирате здравето си добаяйте 2-4 супени лъжици от тази суперхрана в диетата си всеки ден. Две супени лъжици чиа ви дават седем грама фибри, четири грама протеин и пет грама омега-3 мастни киселини. Най- бионаличната форма на чиа е покълналата и ензимно активирана за оптимално разпределение на хранителните вещества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

2 thoughts on “Супер зареждане на здравето със семена от чиа”
  1. Хапвам чиа на закуска от година,страхотна е чувствам се много добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *