Ракът на гърдата е страшно заболяване, което засяга повечето от нас по някакъв начин. Често познаваме някой в нашето семейство или приятелския кръг, който е или скоро ще започне борба срещу него. Едва ли е изненадващо, че повечето жени са много загрижени за рак на гърдата.

Голямата новина е, че сега знаем много повече за рака на гърдата, отколкото в миналото. Лечението е много по-ефективно и превенцията е все повече на фокус. Тук са най-добрите съвети за превенция на рака на гърдата, които да имате предвид.

Здравословно тегло

Поддържането на здравословно тегло е важно за всеки, но за жените то има особено значение, защото има връзка между рака на гърдата и затлъстяването. Наднорменото тегло увеличава риска от рак на гърдата с 30 до 60 процента.

Останете активни

Упражненията помагат да се поддържа здравословно тегло. Но също те са свързани с по-нисък риск от рак на гърдата, да не говорим за други форми на рак. В действителност, редовните упражнения може да намалят риска от рак на гърдата с до 25 на сто.

Яжте зеленчуци

Здравословната диета, особено такава с много зеленчуци и плодове, може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата. Кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол са особено полезни в борбата срещу рака.

Ограничаване на алкохол

Консумирайте алкохол в умерени нива или изобщо не консумирайте. Умерени нива означава едно питие на ден или по-малко. Жените, които консумират три питиета на седмица имат 15 на сто по-висок риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които не пият изобщо, и този риск се увеличава с 10 на сто за всяка дневна напитка, която добавите.

Не на тютюна

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на гърдата и най-малко една дузина други разновидности на рака. Без извинения. Зарежете този лош навик.

Кърмете, ако можете

Жените, които кърмят в продължение на една година общо (или повече) имат по-малък риск от рак на гърдата. Размерът на ползата, която получавате от кърменето расте заедно с общият брой на години, които кърмите, така че ако кърменето е вариант за вас, то пробвайте.

Избягвайте ненужни хормони

Противозачатъчните хапчета в дългосрочен план имат някои рискове и ракът на гърдата е един от тях. Въпреки това, този риск изчезва след спиране на хапчето. Хапчето понижава риска за други видове рак, като рак на дебелото черво, рак на яйчниците и рак на матката, така че се консултирайте с вашия лекар, за да вземете информирано решение.

Разучете семейната си история

Ако е имало рак на гърдата в семейството ви, то може да имате много по-висок риск. Понякога дори жените, които имат други форми на рак в семействата им, като рак на яйчниците или рак на простатата, може да са изложени на повишен риск от рак на гърдата. Уверете се, че знаете историята на вашето семейство и се консултирайте с лекаря си за това. Генетичен консултант също е чудесен избор, за да ви помогне да разберете какво означава семейната ви история от гледна точка на риска за рак на гърдата.

Заключение

Твърде много хора ви обичат и разчитат на вас, за да не обръщате внимание на рисковете, така че направете тези важни стъпки сега.

 

Автор: Natascha Bruhin

Източник: http://blogs.naturalnews.com/best-breast-cancer-prevention-tips/

Напиши коментар

Добави обява

×
×