(NaturalNews)

Използвайки силата на технологията, за да помогне при проблеми с достъп до вода, перуанската рекламна агенция Mayo DraftFCB и Университетът по инженерство и технологии в Лима са обединили усилията си за създаване на първия билборд, произвеждащ вода. Построена в Лима, Перу, иновативната структура изтегля влага от въздуха и я кондензира в чиста, питейна вода.
Едно от най-сухите места на Земята, Лима, получава по-малко от 5 сантиметра валежи годишно и все пак има влажност на въздуха около 98% – което прави града идеално място за билборди за производство на вода. Системата събира вода от въздуха, кондензира я по същия начин, както климатиците, и след това пречиства водата чрез обратна осмоза. Билбордът може да произведе до 96 литра вода на ден, която се съхранява в 20-литрови резервоари и се предоставя чрез кран в дъното на структурата. Билбордът вече е предоставил 9450 литра чиста вода за три месеца работа.

Около 700,000 жители на града нямат достъп до чиста вода, а други 600,000 разчитат на цистерни, които изискват пълнене на ръка или с помпа. Билбордът помага за подобряване на хигиенните условия и здравето в общността, където хората, в противен случай, са принудени да изтеглят вода от замърсени кладенци. Постройката струва $1200 да се инсталира и работи чрез електричество от градските електропроводи. Университетът се надява да компенсира оперативните разходи чрез приходи от реклама от билборда.

Задава се тежък недостиг на вода

„Изпълнението на билборда с вода съвпада с времето на проучване от януари, свързано с изменението на климата в тропическите Анди. Проучване в списание Криосферата показва, че ледниците в Андите, които осигуряват прясна вода за жителите на Перу, наред с други страни, са намалели между 30 и 50 процента от 1970 г. насам“, съобщава Huffington Post.

Според Световната здравна организация, в световен мащаб, почти 1 милиард души нямат достъп до безопасна питейна вода. Като един от най-належащите проблеми в развиващите се страни, липсата на чиста вода, е водеща причина за холера и други смъртоносни болести, свързани с диария. Възможно е този икономически ефективен билборд да може да помогне за облекчаване на заболявания, които са резултат на замърсена вода.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×