(NaturalNews)

Все по-поразени от болест, която ги оставя изсъхнали, с променен цвят и кисели, портокалите от Флорида са най-новата цел за генетични манипулатори, които работят в момента върху създаването на нов сорт генетично модифицирани (ГМ) портокали, които може да съдържат свински гени. Според The New York Times (NYT), болестта, известна като цитрусово позеленяване (citrus greening) или Huanglongbing, заплашва цялата вътрешна портокалова индустрия на САЩ, поради което някои от най-големите производители на цитрусови плодове във Флорида не виждат друга опция, освен да финансират развитието на генетично модифицирани портокали.

Един от най-големите производители на цитрусови плодове във Флорида и управител на около два и половина милиона портокалови дръвчета в южна и централна Флорида – Южни Цитрусови Градини (SGC) е в челните редици за създаване на генетично модифицирани портокали. Според докладите компанията наскоро се опитала да се бори с цитрусовото позеленяване в своите собствени насаждения, изсичайки и изгаряйки стотици хиляди заразени дървета и укрепвайки арсенала си от пестициди. Но тези усилия се провалят в крайна сметка, което накарва компанията да търси различни алтернативни подходи.

След като търсенето по света на разнообразие от портокали, имунизирани срещу болестта, се оказало безплодно, Рик Крес, президент на SGC, решава че може би е време да се предприеме по-драстичен подход. Според Ню Йорк Таймс, още  преди това Крес и шефът му са обмисляли идеята за създаване на ГМО портокали, когато цитрусовото позеленяване се е появило за пръв път в щата, но не са били склонни действително да продължат, заради дългосрочните щети, които може да нанесе на цитрусовата промишленост. Сега обаче Крес счита, че положението е много по-сериозно.

Макар да признава, че портокалите от Флорида могат естествено да развият собствена съпротива срещу бактерията C. Liberibacter asiaticus, която се смята за причината за цитрусовото позеленяване, Крес няма непременно желание за поемане на този риск. Той казва, че развитието на естествената съпротива може да отнеме само няколко месеца или може да отнеме години и дори десетилетия. В същото време портокалите от Флорида може да изчезнат, което ще доведе до загуба на около 76000 работни места във Флорида и края на изобилието от кутии портокалов сок по рафтовете на магазините за хранителни стоки.

Както с пестицидите, създаването на генетично модифицирани портокали само ще усложни проблема

Но дали отговорът е наистина създаването на генетично модифицирани портокали? Както SGC и други производители на цитрусови плодове вече са открили, чрез опита да премахнат цитрусовото позеленяване с повече пестициди, в крайна сметка природата си има начин да заобикаля тези изкуствени интервенции и да става все по-враждебна. В случая с пестицидите, вредните бактерии просто развиват резистентност към тези химикали с течение на времето, превръщайки се в „супербактерии“, които са още по-трудни за отстраняване.

„Тонове пестициди се пръскат, за да се опитат да предпазят цитрусовите дръвчета от бактерията, но както светът вече е наблюдавал при многократни проучвания, обясняващи прекомерното използване на пестициди, често това прави проблема по-лош“, обяснява един от последните доклади на Живей свободно, живей естествено. „Вместо да се създава продукция, която е устойчива на вредителите, тя се опустушава от супернасекоми, създадени със специални бактерии в червата им, което ги прави непроницаеми за атаката на химикалите на Агрикултурата или Фармацията.“

В крайна сметка, същото ще бъде вярно за генетично модифицираните портокали , които, за да растат, със сигурност ще изискват тежко прилагане на пестициди и хербициди. С течение на времето тези химикали ще доведат до появата не само на супернасекоми, но и на „суперплевели“, които в крайна сметка ще бъдат трудно удържани със съществуващите технологии от цитрусовите фермери. И цикълът ще продължи да се увековечава, което ще води до все по-влошаващи се, дългосрочни негативни последици за производство на храни.

„Бактерията C. liberibacter вече струва на производителите от Флорида повече от 4.5 милиарда долара, но те са и едни от най-големите моно-посевни области в страната, които понастоящем изискват милиони литри пестициди за отглеждането на портокалите“, добавя Живей свободно, живей естествено.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *