(NaturalNews)

Не е голяма изненада за тези, които следват природни диети и здравословен начин на живот, че храните, които ядем и околната среда, в която живеем влияят пряко върху риска от развитие на много хронични заболявания, степента на стареене и в крайна сметка, продължителността на живота. Въпреки, че от мнозина деменцията и по-специално болестта на Алцхаймер се счита за нормална част от процеса на стареене, тя не е естествена прогресия на остаряването и е до голяма степен продукт на вида  храна, която ядем в продължение на много десетилетия от живота.

Въпреки, че много фактори на околната среда допринасят за прогресия на заболяването, диетата остава най-влиятелният кофактор в развитието на заболяванията на паметта. Изследователи от Университета на Алабама докладват резултатите от проучване, което показва, че средиземноморската диета, набляга на храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, пилешкото и сосове за салати, и избягването на наситени мазнини, месо и млечни храни, могат да бъдат свързани със запазване на паметта и мисловните способности.

Следването на средиземноморска диета намалява загубата на паметта и когнитивните функции с близо 20%

Докладващи в престижния вестник „Неврология“, учените обясняват как ограничаването на захари, рафинирани въглехидрати и хидрогенирани мазнини помага за запазване на паметта и познавателните способности през средната възраст и в по-старшите години. Авторът на проучването, Dr. Georgios Tsivgoulis отбелязва, че „Тъй като няма окончателно лечение на повечето дементни заболявания, променливи дейности, като например режим на хранене, който може да забави появата на симптомите на деменция, са много важни.“

За провеждане на обучението си екипът анализира 30,239 души на възраст над 45г. за период от четири и половина години, проследявайки ги редовно за промени в здравето и придържането им към средиземноморски стил диета. Участниците преминават през тестове за измерване на паметта и мисловните способности през периода на проучването. Учените открили, че хората, които най-стриктно са следвали средиземноморска диета са с 19 процента по-малка вероятност да развият проблеми с мисленето и паметта. Интересното е, че средиземноморската диета не е свързана с намаляване на когнитивните функции при хора с диабет.

Въпреки, че екипът не дава обяснение защо диабетиците не се възползват от този тип диета, можем да теоретизираме, че диабетът е резултат на години от диетични нарушения и произтеклите клетъчни и метаболитни промени се нуждаят от по-интензивни мерки за решаване. Д-р Tsivgoulis заключи „Диетата е важна променлива дейност, която би могла да помогне за запазването на когнитивното функциониране в късните години от живота, но това е само една от няколкото важни дейности в начина на живот, които могат да играят роля в мисловното функциониране. Упражненията, избягване на затлъстяване и стоене на страна от цигарите също са важни.“

Източник: http://www.naturalnews.com/040357_Mediterranean_diet_healthy_anti-aging_foods.html#ixzz2TgcXJBnt

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *