Обикновено се смята, особено сред Западните лекари, че пъпът е просто белег, останал от раждането. По-голямата част от практикуващите западна медицина смятат, че пъпът на корема не е свързан с нищо. Това не е правилно. Всъщност пъпа е свързан към други части на тялото. Пъпната връв свързва плода и майката по време на развитието му в утробата. Една вена и две артерии преминават през пъпната корда, изпращайки и получавайки кръв, богата на кислород, и кръв без кислород. Добре известно е, че пъпът се получава, когато пъпната връв на бебето се срязва малко след раждането. След като пъпната връв падне, на бебето се оформя пъпчето. Вярва се, че след раждането, кръвоносните съдове в пъпната връв умират и вече не служат, оставяйки пъпа без никаква връзка с останалата част на тялото. Истината, обаче, е друга.

Кръвоносните съдове на пъпната връв, свързващи вътрешността на пъпа към други части на тялото, остават и след раждането. Много членове заявяват, че тези съдове остаряват и се свиват. В действителност те се свиват, но са все още актуални, просто са неактивни, докато не потрябват. Параумбиликалните вени свързват вътрешността на пъпа с кръгло сухожилие на черния дроб и се вливат в чернодробната портална вена. Тези съдове все още служат, както е видно в случая с портална хипертония. Цироза на черния дроб е едно от различните състояния, които могат да доведат до портална хипертония – увеличение на налягането в голямата вена, което води до черния дроб. Всяко запушване като съсирек може да предизвика увеличаване на налягането в нея. Когато това се случи, притокът на кръв трябва да бъде пренасочен през околните кръвоносни съдове и да помогне за облекчаване на кръвното налягане. Това е, когато параумбиликалните вени се разширяват и се виждат на повърхността на корема.

Връзката на пъпа с пикочния мехур

Друга пъпна структура, за която се е смятало, че изчезва скоро след раждането, е т. нар. урахус. Урахус, също наречен средно пъпно сухожилие, свързва пъпа и пикочния мехур. Не е ясно, кога точно след раждането той се затваря. Вярва се, че при повечето хора това става няколко месеца след раждането. Въпреки това, съществуват известни доказателства, че урахусът остава с микроскопичен отвор в до една трета от възрастните. Отворен урахус се смята за проблематичен и обикновено се отстранява чрез операция. Отворен урахус обикновено се открива, когато се установи наличие на киста в него. Инфекции на пикочния мехур или кисти могат да доведат до освобождаване на течност от там. По тази причина някои алтернативни практикуващи лекари вярват, че пъпът е канал за спешни случаи, за елиминиране и премахване на патогени от близката инфекция.

Източник: http://www.naturalnews.com/050486_belly_button_umbilical_cord_abdomen.html#ixzz3h6emSarB

Автор: Jeanette Padilla

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *