(NaturalNews) Екстра теглото на вашите деца може да означава по-висок риск за здравето им. Според скорошно проучване, издадено в списание „Педиатри“ (Pediatrics), може още да означава, че детето ви страда от недостиг на един от най-важните витамини за цялостното човешко здраве и здравни функции – витамин D, необходим сътрудник за скелетното развитие  и други неща при децата.

Изследователи от Университета на Тексаски Югоиизточен Медицински Център (University of Texas Southwestern Medical Center)  в Далас изучават кръстоски от африканци, латинци и бели деца между 6 и 18 години, и ги разделят по височина и тегло в четири различни групи: нормално тегло, по-високо тегло, пълни и прекалено пълни. Те откриват преобладаваща липса на витамин D при децата с високо тегло и пълничките. По-точно, недостатъчни нива на витамин D при 21 процента от здравите деца, 29 процента от децата с по-високо тегло, 34 процента при пълните деца и 49% недостиг при прекалено пълните.

Измежду децата, които са били прекано пълни, Африканчетата и Латино имат най-голям недостиг на витамин D, 87 и 52 процента недостиг. В сравнение – нивата на недостиг при белите деца е 27 процента. Според авторите на проучването, „Има нужда от по-насочено проучване и лечение към високото преобладаване на недостиг при прекалено пълните и малцинствата.“

Резултатите от това проучване произлизат от открития, публикувани миналата година в списание „Педиатри“ (Pediatrics), което показва, че 70 процента от децата в Америка са с ниски нива на витамин D. По това време, Dr. Juhi Kumar от детската болница (Children’s Hospital at Montefiore Medical Center) описва тези открития като „възмутителни.“ И всъщност са, като се има предвид, че недостигът на витамин D се свързва с безбройни здравни усложнения при възрастни, включително сърдечни заболявания, автоимунно заболяване, безплодие, вродени дефекти, диабет, депресия, хронична болка, безсъние и няколко вида рак.

Повече за липсващият „витамин“ D

Поддържането на подходящи нива на витамин D е критично, защото влияе върху почти 3,000 от приблизително 25,000 гени в човешкото тяло. Според доктор Лари Уилсън (Dr. Larry Wilson), здравословни нива на витамин D помагат на тялото за множество съществени възстановявания и поддържащи дейности, балансиране на функциите на имунната система, предпазване от инфекции и възпаления и подпомагане за продукция на повече от 200 анти-микробни пептиди.

Въпреки, че директното излагане на слънце е идеалният и натурален начин за приемане на препоръчителната доза витамин D, Д-р Уилсон (Dr. Wilson) смята, че хората не могат да приемат достатъчно само от слънцето. И производителите на продукти срещу слънцето не ни правят услуга, когато тяхните продукти блокират слънчевите лъчи, които помагат на телата ни да образуват витамин D в кожата.

„Излизането навън няма много голямо значение, освен ако не прекарвате цял ден навън,“  казва Уилсън (Wilson), и „солариумите могат да се използват за получаване на витамин D, но те може и да не са безопасни. „

А и храната сама по себе си може и да не може да ни осигури достатъчно. „Нивата на витамин D не са достатъчно в олиото от черен дроб на треска (cod liver oil), или млечните продукти и меса… в повечето от случаите ако някой яде по три или четири консерви сардини на седмица, няма да има нужда от допълнителен витамин D“ . Той препоръчва да не се яде сьомга, туна, треска (всичките от които съдържат витамин D) или каквито и да е други морски риби, заради високото им съдържание на токсичен живак.

Поради тези причини, специално защото подходящите нива на витамин D са толкова необходими за здравия човешки организъм, Уилсън (Wilson) препоръчва приемането орално на витамин D- добавки. Той казва, че експертите препоръчват приемането на 5,000 IU витамин D на ден за оптимално здраве, включително и бременните жени. Това е около 70 IU на килограм от теглото на тялото, значително повече от препоръчителната дневна доза на (RDA). И децата имат нужда от по-малки дози отколкото възрастните. За това ако не сте сигурни колко да давате на вашите деца консултирайте се с вашите хомеопатични лекари, на които имате доверие, защото е възможно да се предозира.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Summer Tierney
Статията е преведена от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *